Belföld

Karácsony: most négyszer annyi adót fizet Budapest, mint Tarlós alatt

Ivándi-Szabó Balázs /24.hu
Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Orbán Viktor ma Parlamentben szóba hozta Budapest anyagi helyzetét. Arra a felvetésre, hogy ti. kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka – 3000 milliárd forint – került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés kedves barátaim? – tette fel a kérdést.

Erre reagált Karácsony Gergely a Facebook-on, amikor azt írta:

Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút. De az ország és benne Budapest válságból való kilábalása nem lehet gyermeteg számháború kérdése. Márpedig nehéz másnak nevezni, hogy Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is. A Fővárosi Önkormányzat állami támogatásáról pedig csak annyit, hogy a válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak.

Ehhez tette még hozzá:

az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején.

Egy másik mai posztjában azt írta a főpolgármester: „a kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP közel 40%-át előállító Budapestet nem tekinti partnernek a hazánk számára óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában.”

Karácsony szerint félő, hogy „Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor politikai játszmájának áldozatául válik”, és „az EU-s forrásból megvalósuló fejlesztések Orbán Viktor, és nem Európa és Magyarország érdekeit szolgálják majd”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik