Müller: Magyarországon is közösségi terjedésnek indult a koronavírus brit mutációja

Élőben tesz bejelentéseket az operatív törzs.
Kapcsolódó cikkek

Pénteken is megszólalt az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet alakulásáról. Kis Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 45 olyan emberrel szemben intézkedtek, akik boltokban, kereskedelmi helyeken nem viseltek maszkot. Egy kabai italboltot hat hónapra bezártak, mert ellenőrzéskor hat olyan vendéget találtak, akiken nem volt maszk. Rájuk pénzbírságot róttak ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt adatokat: 1 860 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Hozzátette:

33-ról 69-ra emelkedett a brit mutánssal fertőzött betegek száma, de csak egy részük utazott, tehát „az új mutáns közösségi terjedésnek indult”.

Akik utaztak, azok Németország, Ukrajna, Nigéria felől érkeztek. Emiatt is fontos az oltakozás, a háziorvosok pedig el tudják dönteni, hogy kiknek van a legnagyobb szükségük az oltásra.

Péntektől már az orosz Szputnyik V vakcinával is oltanak. Elismételte, hogy a fővárosi háziorvosi praxisok 5-5 főt választhattak, ők kaphatnak az orosz vakcinából az oltópontokon. Az orosz vakcina lakossági tájékoztatója felkerült a Koronavirus.gov.hu és a Vakcinainfo.gov.hu oldalakra. Kiemelte: Oroszországban tömegesen oltanak a vakcinával és a vajdasági magyarok is nagyszámban veszik fel, nem érkezik panasz az oltóanyagra. A vakcinát életkori megkötés nélkül felveszik, csak bizonyos akut betegségeknél nem adják be.

A kórházakban még mindig „jelentős számban” ápolnak koronavírusos betegeket. 3828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

A brazil és a dél-afrikai mutációt még nem azonosították Magyarországon, a brit mutáns viszont nagyon gyorsan képes terjedni: egy érintett négy másikat betegíthet meg.

Müller Cecília régebben ejtett szót a bentlakásos szociális intézmények helyzetéről, most egy 21 országban elvégzett tanulmány eredményeiről számolt be, eszerint a koronavírus-betegségben elhalálozók 46 százalékban szociális otthonok lakói voltak. Ebben nagy szerepe van, hogy néhány országban „magukra hagyták az otthonokat”, bár konkrét országokat nem említett. Kiemelte: Magyarországon ilyen nem történt.

A második hullámban 1074 hazai intézménybe nem jutott be a vírus. A gondozotti körben 23 007 megbetegedett volt (a gondozottak 23 százaléka), 17 264-en már meggyógyultak, 846-an voltak kórházban, 3316 gondozott hunyt el. A dolgozók 9 százaléka, 7929 fő fertőződött meg július elseje óta.

A sajtó kérdései

A gyógytornászok maszkban, fertőtlenítés mellett fogadhatják a rehabilitációra jelentkező személyeket. Az RTL azt kérdezte, hogy hogyan döntik el, hogy mely praxisok milyen típusú és milyen mennyiségű oltóanyagot juttatnak el. Müller Cecília szerint csak az érkező vakcina szab határt az oltásnak.

Egyik oltóanyagot sem ajánlják a várandósoknak. 

Akik várandósságot terveznek, a vakcina beadását követő két hónapot ajánlott és kért várniuk a megtermékenyüléssel.

A kórházi oltópontokon összezsúfolva várakozókat firtató kérdésre Müller Cecília azt mondta: az érintettek időpontra érkeznek, de vannak, akik túl korán mennek. Azt kérte, hogy az érintettek érkezzenek pontosan vagy csak kicsivel a megadott időpont előtt.

Felmerült, hogy mit kell tenniük a háziorvosoknak akkor, ha az oltásra aznap berendelt 6 vagy 10 ember közül egy vagy több ember nem jelenik meg Müller Cecília szerint a háziorvosok széles körű listákat kapnak annak éppen azért, hogyhogy a tartalékosokkal is meg tudják beszélni, hogy jöhetnek. Volt már ilyen  behívás, mindig van pufferkapacitás.