Belföld

Elkezdődik a pesti alsó rakpart gyalogosbaráttá alakítása

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Kerékpársáv nem lesz, viszont ültetnek 35 fát.

Megújul a pesti alsó rakpart a Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasza – jelentette be a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester.

A rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti szakaszon kezdjük el, a mintegy 500 méter hosszú szakasz hiányzó gyalogos kapcsolatának megteremtésével,

olvasható a bejegyzésben. A tervek 2020 elején érkeztek be, de mivel azok még az előző városvezetés elképzeléseit tükrözték, a Fővárosi Önkormányzat a tervek átdolgozása mellett döntött.

Ennek értelmében 4-5 méteresre szélesítik a járdát, növelik a forgalomcsillapított szakasz hosszát, kiveszik a szalagkorlátot az útpálya mellől és 35 darab talajkapcsolatos fát is ültetnek a gránit kockaköves sétány mellé. Annak érdekében, hogy a sétánynak legyen helye, a Markó utcai lehajtó támfalát is átépítik, a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével.

Bár elkötelezettek vagyunk a kerékpározás feltételeinek javításán, a rakpart ezen szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot tudják igénybe venni a biztonságos közlekedéshez,

jegyezte meg Karácsony Gergely. A munkálatokhoz kapcsolódó nyílt közbeszerzési felhívás pénteken jelent meg, az ütemterv szerint júniusban kezdődik az építkezés, és 2021. december 31-én fejezik be.

Az átalakítással kapcsolatban Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára is megszólalt a Facebookon. A bejegyzés szerint 2020 végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint a kormány 787 millió forintot folyósított a Fővárosi Önkormányzatnak a projektre, a támogatási szerződés még 2017-ben jött létre.

A Kossuth Lajos tértől délre eső, a Bálnáig tartó rakpartszakasz megvalósításának finanszírozása kapcsán még tartanak az egyeztetések a Főváros és a Kormány között, hiszen ez is egyike azon projekteknek, melyek átvállalására a Kormány javaslatot tett a Fővárosnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának tavaly októberi ülésén,

tette hozzá Fürjes Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik