Belföld koronavírus

Tíz lélegeztetőgépet ajándékozunk a vörös üzemmódba kapcsolt szlovákiai kórháznak

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
Galántán eddig 130 koronavírusos betegre tíz lélegeztetőgép jutott.

A Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat, amely szerint egy szlovákiai egészségügyi intézménynek biztosít egészségügyi eszközöket a kormány.

Azt írták, a koronavírus-világjárvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel a veszélyhelyzet ideje alatt az állam tulajdonában álló gyógyszerek, orvostechnikai eszközök, egyéni védőeszközök hasznosításáról szóló decemberi rendelet alapján született a döntés. A határozat szerint a kormány tíz lélegeztetőgépet ad ingyen a galántai Szent Lukács Kórház és Rendelőintézetnek, a helyi lakosság megsegítése érdekében.

Az átadás-átvételről Szijjártó Péter külügyminiszter mellett Pintér Sándor belügyminiszternek kell gond0skodnia, hiszen a lélegeztetőgépek felett eddig az Országos Kórházi Főigazgatóság gyakorolta a tulajdonosi jogokat. A kormány korábban küldött lélegeztetőgépet Kárpátaljára, a Vajdaságba, de még a határontúli magyarokhoz nehezen köthető kirgizeknek is.

A mostani döntésnek az a magyarázata, hogy a felvidéki lapok szerint Szlovákiában a galántai lett az egyik legfontosabb kórház. Vörös üzemmódba kapcsolt azzal, hogy jóval több koronavírus-fertőzött pácienst kezel. A kórház hét emeletén csak őket kezelik, hogy tehermentesítsék a nyitrai kórházat. A több mint 130 betegre 10 lélegeztetőgép jutott, így nem zárták ki, hogy egyidejűleg foglalt lesz az összes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik