Belföld

Őrizetbe vettek egy pénzért védelmet ígérő adóellenőrt

Őrizetbe vett egy adóellenőrt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyomoznak az ügyben.

A nyomozó ügyészség a tényállás teljes körű felderítése és további releváns bizonyítékok beszerzése érdekében tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre nyolc helyszínen. A járványügyi szabályok maradéktalan betartásával az akcióban érintett személyek lakó- illetve tartózkodási helyén, az egyes célszemélyek munkahelyi irodáiban, gépjárműveiben végrehajtott, kutatások és lefoglalások is eredményre vezettek.

A megalapozott gyanú szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőre Pest megyei vállalkozókat keresett meg azzal, hogy rendszeres anyagi ellenszolgáltatás ellenében vállalja a „védelmüket”. Az adóellenőr a gazdasági társaságok részére lekérdezéseket hajtott végre a NAV különböző adatbázisaiból, és segítséget nyújtott ahhoz, hogy a cégek mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól.

Az akció végrehajtásában a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki az elkövetőt, majd őrizetbe vette és kezdeményezte a letartóztatását. Az adóellenőr megtagadta a vallomástételt. Az adóellenőr letartóztatásáról várhatóan holnap döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik