Belföld

Hózáporra és ónos esőre készüljünk

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd napközben északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. A Dunántúlon már számottevő csapadék nem várható, másutt viszont nagy területen eshet – olvasható a Kiderül.hu-n.

Az esőt a Dunától keletre is egyre nagyobb területen havazás váltja fel, de eleinte a Nyírség környezetében ónos eső is előfordulhat. A csapadék egyre inkább a keleti tájakra szorul vissza, majd a kora délutáni órákban ott is megszűnik, de a Tisza vonalában további hózáporok alakulhatnak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 km/h). Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat.

Az éjszakai gyors hidegbetörés következtében a korábban lehullott csapadék a felszínre, az utakra fagyott, így azok jegesek, csúszósak lehetnek.

Az északnyugati, északi szelet nagy területen erős, a Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben viharos lökések kísérik. A friss havat nagy területen hordhatja a szél. A hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog, 0 és -6 fok közötti értékek valószínűek, késő este -5 és -12 fok várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik