Belföld

Parragh László „egyetemes tévedését” korrigálták

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kamarai elnököt az Oktatási Hivatal cáfolta meg.

A Népszava azt követően érdeklődött az Oktatási Hivatalnál, hogy a minap Parragh László azt állította, az iparkamara engedélye kell új egyetemi szakok elindításához. A lap rákérdezett, milyen jogszabály írja elő ezt, de kiderült, semmilyen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor újraindítási akcióterve kapcsán beszélt a felsőoktatásról, arról, hogy össze kell kötni tudást és gazdaságot.

Azt mondta, a korábbi évekhez képest történt előrelépés e téren, új egyetemi szakot például már nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül, aminek szintén az a célja, hogy az oktatás és a gazdaság igényei találkozzanak.Az Oktatási Hivatal most a Népszavát arról tájékoztatta, hogy csak a felsőoktatási szakképzések (ez váltotta a korábbi felsőfokú szakképzést) indításánál kell mellékelni – több más mellett – a szakmailag illetékes kamara támogató véleményét.

Az iparkamara delegál egy képviselőt a Felsőoktatási Tervezési Testületbe, de a grémium csak véleményezi, nem engedélyezi egy-egy szak indítását. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság húsztagú plénumába is küld egy tagot az MKIK, tehát a kamara itt sem egymaga dönt egyetemi szakokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik