Belföld koronavírus

Müller Cecília: Márciusban kezdődhet a nem krónikus beteg aktív korúak oltása

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját ezúttal Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális vezetője nyitotta. Mint elmondta, az elmúlt héten a háziorvosok rendelőikben több mint tízezer veszélyeztetett korcsoportba tartozó beteget oltottak be, további 30 ezer beteget pedig az oltópontokra irányítottak. Az oltás folytatódik, 59 éves korig az Astrazeneca, az idősebb korosztályban pedig a Pfizer vakcinájával oltják a krónikus betegségük miatt fokozott kockázatnak kitett embereket. Múlt héten nem állt rendelkezésre elég vakcina, de most már nem lesz olyan háziorvosi praxis, amelyiknek nincs valamilyen tapasztalata az oltással, közölte Békássy. A budapesti rendelőknek ezen kívül praxisonként 5-5 beteget lesz alkalmuk elküldeni Szputnyik-oltásra is.

Békássy elmondta, a páciensek gyakran az orvosoknál érdeklődnek, hogy mikor mehetnek az oltásra, őket arra kérik, várják meg, amíg a háziorvos jelentkezik náluk, hiszen az orvosok látják az oltásra regisztráltak listáját, amelyet hetente frissítenek.

Kapcsolódó
Gondot jelent az idősek oltásánál, hogy eltűnnek regisztrációk
Úgy tűnik, az oltási terv gyenge pontja a regisztráció: több nyolcvan év feletti regisztrált idős lemaradt az oltási listáról, és nem tudni, mikor és hogyan kerül fel rá.

A járványügyi adatok jelenleg kedvezőtlenek, számos praxisból érkezik olyan információ, hogy a viszonylag csendesebb hetek után egyre többen betegednek meg. Ezt erősítette meg Müller Cecília is, aki szerint

sajnos elébe nézhetünk egy ismételten emelkedő tendenciának,

részben a gyorsabban terjedő brit mutációnak betudhatóan. A járvány újabb felfutását mutatja a több nagyváros szennyvízében mért örökítőanyag nagyobb koncentrációja is.

Az országos tiszti főorvos közölte, aki megkapta már a második oltást is, annak nem kell karanténba mennie akkor sem, ha koronavírusos beteggel érintkezett.

Sajtókérdésre válaszolva elmondta, az aktív korú, nem krónikus betegek oltása márciusban kezdődhet, addigra érkezhet annyi vakcina, ami lehetővé teszi az olyan fiatalok beoltását is, akik ugyan nem veszélyeztetettek, de a vírus terjesztése miatt fontos, hogy ők is mielőbb hozzájussanak a vakcinához. „Nem jósolunk, hanem tervezünk” – mondta a kérdés megfogalmazására reagálva Müller.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik