Belföld

Este drámai hidegbetörés éri el az országot, havazás váltja az esőt

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Mediterrán ciklon helyeződött fölénk, amelynek hátoldalán késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani. Ekkortól jelentősebb bizonytalanság mellett nagy területen válthatja havazás az esőt – számolt be honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írják: a fölénk helyeződött csapadékzónából ma napközben elsősorban az északi megyékben lehet számítani vegyes halmazállapotra: ónos esőre, fagyott esőre, kezdetben főként az Északi-középhegység térségében havazásra is. Estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: átmenetileg ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az északkeleti harmadban), majd egyre inkább a hó lesz a jellemző. Kiemelik:

a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat.

A Dél-Dunántúlon kis eséllyel akár az ég is megdörrenhet előrejelzésük szerint. Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban megközelítőleg az Eger-Orosháza mentén húzódó összeáramlásból továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor.

A várható hóvastagság térbeli eloszlása erősen függ attól, hogy a gyorsan érkező hideg levegő mikor éri utol az ország fölött elhelyezkedő csapadékzónát: így ebben jelentős a bizonytalanság, kis területen belül nagy eltérések lehetnek A legesélyesebb forgatókönyvek szerint szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén ált. 1-7 cm friss hó hullhat. Lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat – erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg a legfrissebb számítások alapján az Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulási valószínűsége.

Estétől fokozatosan északnyugatira, északira fordul, és főként a Dunántúlon, valamint az északkeleti térségben egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. A széllökések jellemzően 60-80 km/h között alakulhatnak, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke) ennél erősebbek (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik