Belföld

Elutasítják a Szegedi Tudományegyetem alapítványi átalakítását a város lakói

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Szeged lakosságának többsége nem támogatja az egyetemi modellváltást és nem kérnek a fideszes kuratóriumból sem – írta a Szeged.hu.

Az Európai Polgár Közhasznú Alapítvány által készített felmérés adatfelvétele az egyetem átalakításáról szóló szavazás, illetve Szajbély Mihály professzor tiltakozása után, február 4. és 6. között zajlott.

A lap szerint a kutatás eredménye azért érdekes, mert Szeged egyetemi város, az oktatókon, kutatókon és más munkavállalókon kívül sokak megélhetése függ az intézménytől. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy egyelőre sem az egyetemi polgárságot, sem a város lakosságát nem sikerült meggyőznie Rovó László rektornak a modellváltás előnyeiről.

  • Arra a kérdésre, hogy egyet értenek-e az egyetem alapítványi tulajdonba helyezésével, a szegediek 63 százaléka nemmel válaszolt. Az átalakítást alig 20 százalék támogatta, 16 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.
  • Még nagyobb többség, mintegy 70 százalék utasította el, hogy az egyetemhez tartozó, attól elválaszthatatlan klinikák és kórházak alapítványi tulajdonba kerüljenek. Csak 16 százalék támogatna egy ilyen átalakítást.
  • Hasonlóan nagy arányban mondtak nemet a szegediek Nemesi Pálra és Novák Katalinra: 68 százalékuk nem szeretné, hogy a két kormánypárti kuratóriumi tagként befolyást szerezzen az egyetem fölött.
  • A szegediek 74 százaléka úgy gondolja, hogy a város vezetésének meg kell védenie az egyetemi dolgozók érdekeit. Ebben az ügyben a legnagyobb tehát az egyetértés a város lakosai között, és ennél a kérdésnél volt a legalacsonyabb válaszmegtagadók aránya is.

 

A lap szerint korábban már készült felmérés az egyetemi polgárok körében, aminek az eredményei alapján egyértelművé vált, hogy az egyetemi polgárság egységesen elutasítja azt, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba kerüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik