Belföld

Zivatar, ónos eső, hó – térképen a keddi veszélyek

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Az ónos eső miatt riasztást is kiadtak.

Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé lehet eső, az északi területeken (Dunántúl északi része, Északi-középhegység) havas eső, havazás is. Hajnalban, reggel a főváros környékén, az Északi-középhegység nyugati felén néhol ónos eső is valószínű. A Dunától keletre a keleti, délkeleti, a Dunántúlon az északira forduló szelet kísérik élénk, néhol erős lökések. A hőmérséklet napközben az ország északi felén 0 és 6, délen 7 és 14 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga  figyelmeztetéseket adott ki zivatar, havazás és ónos eső veszélye miatt. Azt írták, a középső-északi országrészben (Dunántúl északkeleti részén, Dunakanyar és Pest tágabb térségében) hajnalban, reggel több helyen alakulhat ki kisebb mennyiségű ónos eső, de a Dunántúl északi részein már hó is eshet.

A fokozatosan észak, északkelet felé fejlődő és intenzívebbé váló csapadékban kora reggeltől előbb a Pest északi részén, illetve Nógrádban, majd Heves, Borsod térségében havazás lehet a jellemző. Kedden itt több centi hó várható, az északabbi tájakon, illetve a hegyekben 6-10 centis hóvastagsággal.

Az eső, havas eső mellett az Észak-Dunántúlon is mind több helyen hóra vált a csapadék. Észak-Magyarországon este ismét lehetséges helyenként némi ónos eső. Délután a déli országrészben, Dél-Dunántúlon kissé labilizálódik a légkör, csekély valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

 

 

Az ónos eső miatt elsőfokú, citromsárga riasztás is érvényes. 

 

 

Szerdán délnyugat felől mindenütt beborul az ég. Északkeleten hajnalra megszűnik a vegyes csapadék (eső, ónos eső, hó), de a reggeli óráktól nyugat, délnyugat felől egyre nagyobb területen elered az eső. Főként az északi megyékben számítani lehet havas esőre, havazásra, helyenként ónos esőre is. Több helyen megélénkül a délkeleti, estétől a Kisalföldön megerősödik az északnyugati szél.
Hajnalban -6, +3 fok valószínű. A maximum-hőmérséklet 0 és +12 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik