Belföld

A katasztrófavédelemhez kerül a kéményseprés, 283 embert rúgnak ki a Főkétüsztől

Marjai János/MTI
Marjai János/MTI

Csoportos létszámleépítést jelent be a Főkétüsz a héten – derült ki egy keddi online sajtótájékoztatón. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi cég 321 munkavállalójából 283-at bocsátanak el.

A döntés oka, hogy május elsejével a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (BM OKF) kerül a lakossági kéményseprés Budapesten, azaz állami feladat lesz onnantól, nem fővárosi. A gazdálkodó szervezeteknél továbbra is a Főkétüsz sepri majd a kéményeket, ezért a cég nem szűnik meg.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi kéményseprés évente 2 milliárd forintba kerül, és ebből 400 milliót fizetett az állam, a maradékot az önkormányzathoz befolyó adókból finanszírozták. A koronavírus-járványt követő válság és a kormányzati elvonások miatt ez a finanszírozás nehézségekbe ütközik, ezért gyorsult fel a Főkétüsz feladatainak állami kézbe adása, de 2024-ig ez egyébként is tervben volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elbocsátottak átlagéletkora 44 év. 12 embernek már ajánlott munkát a főváros, de azt remélik, hogy a Belügyminisztérium alá tartozó BM OKF átveszi az elküldött emberek jelentős részét, mert egy az egyben átvesznek a fővárostól egy feladatot, a feladatot viszont valakiknek el is kell látni. Aki nem kap munkát az BM OKF-nél, annak a fővárosi önkormányzat igyekszik segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik