Belföld

Furcsa reklámfilmekkel sértették meg a közjegyzők az ügyvédeket

A sértő reklámok több hullámban kerültek képernyőre, pedig már 2019-ben megpróbálták letiltani azokat.

Azonnali hatállyal szerződést bontott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) egy médiacéggel, mert januárban több televíziós csatornán újra adásba kerültek azok a – közjegyzőkről szóló – reklámfilmek, amelyeket a kamara korábban letiltott.

A 24.hu információja szerint a reklámfilmek tartalma miatt a Magyar Ügyvédi Kamara 2019-ben egyszer már reklamált a közjegyzők országos szervezeténél. Tóth Ádám, a MOKK elnöke akkor személyesen ment el az ügyvédi kamara elnökségi ülésére, hogy elsimítsa az ügyet. Tóth akkor ígéretet tett arra, hogy leveteti a műsorról az ügyvédeket sértő hirdetéseket. Az ügyvédi kamara ugyanis jelezte, hogy tagjai körében erős visszatetszést keltettek a filmek, amelyek úgy reklámozták a közjegyzőket, hogy közben negatív képet festettek az ügyvédek tevékenységéről.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnökségi ülésén két hete ismét napirendre kerültek a MOKK reklámjai, mert a kar tagjai ismét találkoztak velük egyes televíziók reklámblokkjaiban. Bánáti János, a kamara elnöke kérdésünkre közölte:

Az a döntés született, hogy vegyem fel a kapcsolatot a MOKK elnökével a sérelmes helyzet megszüntetése érdekében.

Bánáti egy, a TV2 mozicsatornáján futó reklámra hivatkozott, amelyben a közjegyző és az ügyvéd (a filmben: jogi képviselő) okiratszerkesztését hasonlították össze. Az ügyvédi kamara elnöke szerint a film azt a látszatot keltette, hogy az ügyvéd – szemben a közjegyzővel – nem olvassa fel megkötésük előtt a szerződéseket, és nem „oktatja ki” az ügyfeleket, holott a valóságban ezt neki is törvényi kötelessége megtenni. Ezen felül minőségi különbségre is utalt a reklám azzal, hogy a közjegyzőt egy igényesen berendezett irodában szerepeltette, a „képviselőként” emlegetett ügyvéd viszont egy konyhához hasonló helyiségben fogadta a feleket.

Tóth Ádám, a MOKK elnöke néhány napon belül válaszolt a megkeresésére:

Számomra kiemelt jelentőséggel bír az ügyvédek és a közjegyzők közötti jó kapcsolat fenntartása.

Tóth szerint a tévés cég kétszer is megszegte a megállapodásukat. A 2019-ben már letiltott reklámszpotokat ugyanis a múlt év végén engedély nélkül újra vetíteni kezdték, és akkor sem vették le a műsorról, amikor azt decemberben a MOKK elnöke kérte.

A MOKK elnöke az ügyvédeknek küldött levelében nem nevezte meg a magát önállósító médiacéget, de közölte, hogy január 31-én megszüntette a szerződést, és arról tájékoztatta őket: másik kommunikációs céget bízott meg az új reklámszpotok gyártásával és sugárzásával.

Az új – nekünk kényszerű – reklámfilmek véglegesítésében, azok forgatókönyvének bemutatásával számítanék az ügyvédi kar segítségére és véleményére,

– írta.

A MOKK a 24.hu megkeresésére sem árulta el, melyik reklámcég volt a letiltott filmek gyártója és forgalmazója, és azt sem, hogy a kamara mennyi pénzt költött a filmekre. Az írták, hogy üzleti titoknak minősülő információt nem áll módjukban kiadni.

A közjegyzői kamara szerint azért kell reklámozniuk, mert évekkel ezelőtt felvállalták a jogi ismeretterjesztés feladatát. A „jogi edukációs tevékenység keretében a kamara szakértői rendszeresen szerepelnek a médiában olyan, a társadalom széles rétegét érintő témákban, mint az öröklés, a végrendelkezés, az élettársak és házastársak vagyonjogi ügyei, a megfelelő szerződéskötés vagy a tartozások, követelések érvényesítése”.

Olvasói sztorik