Belföld

Gulyás Gergely: Varga Judit a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva járt el

MTI/Varga György
MTI/Varga György

„Ők úgy tervezték az életüket, hogy tíz év brüsszeli munka után hazajönnek és a Balaton-felvidéken fognak élni” – bizonygatta Gulyás Gergely a Népszavának adott interjúban, hogy Varga Judit csok-felvételével minden rendben volt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, régóta ismeri Vargáékat, Varga Juditot ő hívta haza Brüsszelből államtitkárnak, ezért bizton mondhatja:

Nem csak törvényesen, de a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva jártak el

– állította Gulyás, hogy nem trükközött az igazságügyminiszter, amikor a 10 milliós támogatást vette fel a balatonhenyei házára, amiből végül nyaraló lett.

Az egyetemek kormányzati szereplőkkel feltöltött kuratóriumok alá rendezéséről az Gulyás véleménye, hogy „ez a tudományegyetemek számára csupán egy lehetőség és nem kötelezettség. Ha úgy akarják van lehetőségük a modellváltásra, ha úgy látják jobbnak, akkor a jelenlegi formában működnek tovább”.

Kapcsolódó
Még nincs döntés róla, de köztévében már tény a szegedi egyetem átalakítása
„Átalakul a Szegedi Tudományegyetem – alapítványi fenntartásba kerül az egyetem” – ezt a köztévén feltűnt szalagcímet szúrta ki a szegeder.hu. Az adás

Gulyás Gergely szerint „senki nem kényszerít senkit”, és „az egy szem SZFE-n” is csak „egy személyi kérdés váltott ki tiltakozást”. „A modellváltás évek óta a legjobb, ami az egyetemekkel történhetett” – szögezte le.

A miniszter szerint a 2022-es választás előtt el kell távolítani a Fideszből a Szájer Józsefhez hasonló „aknákat”. Viszont Szijjártó Péter például szerinte nem akna, mert Gulyás szerint elégséges magyarázat a külügyminisztertől, hogy mindenki maga dönti el hol nyaral, és ez a magánélet része. Ezek szerint még akkor is, ha egy közbeszerzéseket sorra nyerő oligarcha luxusjachtjáról van szó, aminek a napidíjának a kifizetésére a miniszter vagyonnyilatkozata szerint nem lett volna lehetősége.

A vásárlás óta porosodó több ezer lélegeztetőgép botrányára is volt válasza Gulyás Gergelynek:

Nehéz a védekezéshez szükséges eszközök esetén feleslegességről beszélni egy még soha nem tapasztalt, emberéleteket követelő világjárvány idején

– hozzátette, a vakcinákkal ugyanez a helyzet, „amit lehet, meg kell venni”.

Gulyás szerint úgy nyilvános az oltási terv, hogy az nem nyilvános. „Mindenki tudhatja, hogy melyik csoportba tartozik” – a miniszter szerint ez elegendő nyilvánosság.

A Magyarországon használható vakcinák szerinte mind jók, és az oltóanyagok engedélyezése állítása szerint nem politikai nyomásra történik. Gulyás szerint azért engedélyezik csak gyorsan a vakcinákat, mert világjárvány van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik