Belföld

Átlátszó: Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra – írja az Átlátszó. A lap hozzáteszi, a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

Az építkezés jelenleg tervezési fázisban van, de helyi civilek korábban petíciót indítottak, hogy ne legyen szőlőskert a rondella alatti parkból. Többek közt azt szeretnék, hogy ne elbontsák, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat. Megjegyzik, hogy 2010-ben 14 millió forintból már próbáltak szőlőt telepíteni a területre, de az néhány év alatt tönkrement.

A civilek szerint a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze azt mondta az Átlátszónak, hogy a sajtóhíreken kívül semmilyen tájékoztatást nem kaptak a beruházásról, igaz a terület nem a főváros tulajdona.

A lap azt valószínűsíti, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy olyan gödröt, amit 2017-ben átadott mélygarázs építésekor is ástak, és a fákat ezért kell kivágni, illetve átköltöztetni. A Várkapitányság nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását.

Az Átlátszó próbált részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely csak annyit árult el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik