Belföld koronavírus

Tíz-tizenöt évnyi kutatási időt spórolt meg, hogy a kormányoknak nem számított a vakcinára költött pénz

Sebastian Gollnow / DPA / AFP
Sebastian Gollnow / DPA / AFP

Tíz-tizenöt évnyi kutatási időt spórolt meg nekünk, hogy a kormányoknak nem számított hány milliárd dollárból, de állítsák elő a kutatók a vakcinát

– mondta az Indexnek adott interjúban Pardi Norbert, aki a koronavírus elleni mRNS-vakcina alapjául szolgáló technológia felfedezőjeként világhírűvé lett Karikó Katalin munkatársaként dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen. A kutató arra a felvetésre, hogy mennyi időre adhat védettséget az RSN-alapú vakcina, azt felelte: a Pfizer/Biontech és a Moderna vizsgálatai azt sugallják, legalább hat hónapig szinte biztosan megvédi az embert a vakcina, de ez az időszak akár 1-3 év is lehet.  Rámutatott, hogy nagyon fontos kérdés ugyanakkor, megjelennek-e olyan mutánsok, amelyeknél csökken a védettség mértéke. Kiemelte, egyelőre minden rendben van, és ha 70 százalékra is csökkenne a 95 százalékos hatékonyság bizonyos mutációk ellen, akkor is még mindig magasabb lenne az érték, mint az influenzavakcina 10–50 százalékos hatásossága.

Pardi azt is elmondta, véleménye szerint Európának és Magyarországnak is megérte volna dupla árat fizetni a Pfizer oltóanyagáért, ahogyan Izrael tette, mert a gazdaságnak sokkal többe kerül a hosszabb bezárás, mint amennyit a vakcinákért kifizettek volna.

A tudós szerint valószínűleg teljesen nem lehet eltüntetni a vírust, az influenzához hasonlóan kisebb járványok a jövőben is kialakulhatnak, de kiemelte: már most 90 százalék feletti hatékonyságú vakcinánk van, ami nagyszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik