Belföld

Lemondott a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Lemondott Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a pénteki nappal a testületben betöltött tagságáról és elnöki tisztségéről – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Azt írták, Rádi Péter 2015-től volt az NVB tagja, majd Patyi András lemondása után, 2018. augusztus 14-étől az elnöke. Vezetésével a testület sikerrel biztosította a 2019-es általános választások lebonyolításának törvényességét – áll a közleményben.

Az NVI köszönetét fejezte ki a leköszönő elnöknek a többéves, magas színvonalú szakmai együttműködésért, külön kiemelve a választási jogi kérdésekben irányadó Kúria joggyakorlat-elemző csoportja munkájában való közreműködését, és további szakmai sikereket kívánt neki.

Litresits András, az MSZP által delegált NVB-tag a 444-nek arról beszélt, szerinte Rádi távozása összefügg azzal, hogy a testület utolsó, január 7-i ülésén a tagok egyhangúlag, tehát a fideszes delegáltakkal együtt leszavazták Rádi ügyrendi módosító javaslatát. Ennek szerinte részben egy pénzügyi jogvita a hátterében: az NVB tagjainak a tiszteletdíjából jogellenesen vontak le évekig a közterheket, ám ezt az NVI korábbi vezetője, Pálffy Ilona nem volt hajlandó sem elismerni, sem orvosolni.

Állítólag az sem tett jót a megítélésének, hogy a választási eljárásról szóló törvény decemberi módosításába állítólag épp az ő javaslatára bekerült, hogy az NVB tagjainak járandóságát az elnök csökkentheti, ha hiányoznak az ülésekről. Csakhogy szerinte ez csak egy szükségtelen fegyelmezési eszköz az elnök kezében, ugyanis az NVB tagjaira nem jellemző a lógás, írja a 444.

Az NVB soron következő póttagjaként Téglási András habilitált egyetemi docens lép be a testületbe, amelyet az új elnök megválasztásáig Bozsóki Éva elnökhelyettes vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik