Belföld

Az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy nem volt jogsértő a HVG 2014-es karácsonyi címlapja

2014 év végén „Nagy Harácsony” címmel jelent meg a HVG, a címlapon a pásztorok imádása című XVII. századi festmény úgy volt átalakítva, hogy az eredeti szereplők arca helyére politikusoké került, a gyermek Jézus helyén pedig egy halom aranypénz volt látható.

Ékes Ilona egykori Fidesz-képviselő viszont katolikusként sértve érezte magát a hetilap címlapja miatt, ezért pert indított a lap ellen, de végül minden szinten veszített, mert a bíróságok szerint a címlap nem a vallást gúnyolta, hanem a harácsoló közszereplőket – írja a hvg.hu.

A pénzhalom előtti hódolatot ábrázoló jelenet a hatalmat gyakorló közszereplők vagyonosodásával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, mint akik úgy tekintenek a pénzre, ahogy a vallásos ember az istenére

– állt az egyik ítéletben, amit megerősítette a másodfokú bíróság, majd a Kúria is. Ékes Ilona ezt követően az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult 2017 elején. Az Ab egyik tanácsa 2017 májusában befogadta a panaszt, majd három évig nem foglalkozott vele, de 2020-ban újra elővette. Az Ab egyetértett a Kúriával, amely a szerzők által közvetített konkrét politikai vélemény kifejezési formáját – a képileg megjelenített vallási hasonlatot – a vélemény tartalmához képest nem találta önkényesnek, indokolhatatlannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik