Belföld

Orbán támogatottsága nőtt – győzhet az ellenzéki lista

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az IDEA ellenzéki előnyt, a Nézőpont egyre népszerűbb kormányfőt mért.

A két kutatás összevetése tanulságos. Az egyik szerint a koronavírus nem fertőzte meg a miniszterelnök népszerűségét, a másik szerint viszont a járvány kitörése óta még soha nem volt ilyen alacsony a Fidesz támogatottsága a bíztos szavazóknál.

A Nézőpont Intézet reprezentatív kutatása szerint januárban a megérdezettek 57 százaléka inkább elégedett volt Orbán Viktor munkájával, 34 százaléka inkább nem. A Magyar Nemzetnek készített felmérés szerint ez 9 százalékpontos javulás, egy éve a megkérdezettek 48%-a volt elégedett, 43%-a elégedetlen a kormányfő teljesítményével.

Orbán Viktor főleg a 60 évnél idősebbek és az általános iskolai végzettségűek közt lett népszerűbb (13, illetve 19 százalékponttal), de két számjegyű volt a növekedés a nők, az ötven évnél fiatalabbak és a falusiak körében is. Az 50–59 éveseknél nem csökkent és nem nőtt az elégedetlenség, de körükben így is átlagon felüli volt a támogatottsága, míg a 30 év alattiaknál azonos az elégedettek és az elégedetlenek tábora. A Nézőpont Intézet szerint ez azért fontos, mert az ellenzék az előválasztással a miniszterelnök-jelöltek harcává tenné a 2022-es választásokat.

Közben az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása új módszerrel vizsgálta a politikai erőviszonyokat. A már deklaráltan szoros ellenzéki együttműködés miatt a korábban alkalmazott kérdéssort kiegészítették azzal, amely külön méri a Fidesz–KDNP, az ellenzéki pártok közös listájának, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak és a Mi Hazánk Mozgalomnak a támogatottságát.

Az IDEA Intézet mérése szerint az ellenzéki pártok egyesített listája 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP-é előtt. Míg az előzőre 39, az utóbbira a teljes népesség 34 százaléka szavazna. 16 százalék nem tud/akar választani, 4 százalék nem menne el szavazni. Mint írták, a kisebb pártok támogatottsága 3-3 százalék, azaz nem elég a parlamenti mandátumhoz, de voksokat vihet el a két nagy  politikai tömbtől.

A biztos szavazóknál a Fidesz-KDNP és az ellenzéki közös lista közt  kisebb a különbség (44 vs 47%), a kormánypárti hívek aktivitása, elköteleződése miatt. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a Mi Hazánk 3 százalékon áll.

A pártok támogatottságát külön vizsgálval kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 31 százalékon áll, vagyis támogatottsága kisebb, mint a  pártok listáját mérő kérdésnél. Ez arra utal, hogy a kormánypártoknak van tartalékuk az ismeretlen preferenciájú és a kisebb pártok támogatói között. A biztos szavazóknál a kormánypárt támogatottsága 45%, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legalacsonyabb érték.

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a DK (12%) áll az élen, de a Jobbik (8%) erősödött, megelőzte a Momentumot (7%), amire 2019. októbere óta nem volt példa az IDEA Intézetnél. A biztos szavazóknál megmaradt a Momentum hajszálnyi előnye. Az MSZP (5%) önállóan is bejutna a parlamentbe, az LMP és a Párbeszéd 2–2 százalékot kapna.

Az ellenzéki pártok össztámogatottsága így csak 36 százalék, vagyis a közös lista 3 százalékponttal növeli az ellenzék támogatottságát.

A közös listaállítás az ellenzéknek is „megéri”, javítja a győzelmi esélyeket.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3, míg a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Az Idea Intézet szerint a pártpreferenciákban egyetlen érdemi változás történt decemberhez képest: az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 4 százalékponttal, 31-ről 27 százalékra csökkent.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet az adatokat január végén vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik