Belföld koronavírus

Új időpontot kapnak, akik ezen a héten mégsem tudták felvenni az oltást

Botár Gergely/kormany.hu/MTI
Botár Gergely/kormany.hu/MTI

Csütörtökön is sajtótájékoztatón számolt be a magyarországi járványhelyzet eseményeiről az operatív törzs.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta: a mai naptól elkezdődik az idősek oltása. Minden regisztrált meg fogja kapni a védőoltást, de türelmet kért ehhez. Ismertette a reggel is közölt adatokat: 1652 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 93 beteg hunyt el.

Emlékeztetett: ma van a daganatos megbetegedések világnapja. Fontos, hogy mindenki, akit szűrésre behívnak, menjen is el oda, ha egyébként nem fertőző betegek. Csütörtöktől vasárnapig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be. Az oltópontokon Pfizer-vakcinával történik az immunizálás, a háziorvosok a területi népegészségügyi hatóságokon keresztül kijuttatott Moderna-vakcinával oltanak. Felhívta a figyelmet a dohányzás visszautasítására, a megfelelő életmódra és arra, hogy a daganatos megbetegedéseknél az emlőrák vezető halálok.

A Dunántúli Napló arról érdeklődött, hogy mi történik azokkal, akik akkor betegednek meg, amikor oltakozniuk kellene. Galgóczi Ágnes elmondta: az olthatóságot mindig a háziorvos dönti el.

Szintén a sajtó érdeklődésére hangzott el, hogy a Moderna 7000-rel kevesebb személy számára küldött oltóanyagot az ígértnél, akik emiatt nem tudták ezen a héten felvenni az oltást, kapnak új időpontot. Mint ismert, sokan erre a hétre kaptak időpontot oltásra, de értesítették őket, hogy a vakcinázáson mégsem kell megjelenniük.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik