Belföld koronavírus

Alattomos betegség alakulhat ki a Covidból felgyógyult gyerekeknél

A mai napig sokan hiszik azt, hogy a koronavírus-fertőzés a legfiatalabbakat nem fenyegeti különösebben, ami abból ered, hogy ha el is kapja, rengeteg gyermek valóban tünetmentesen, vagy nagyon enyhe, alig észrevehető tünetekkel vészeli át a Covid-19 betegséget.

Az azonban nem igaz, hogy a gyermekeket egyáltalán nem érintheti a koronavírus-fertőzés: a 18 év alattiak közül Magyarországon is több százan szorultak már kórházi kezelésre.

Ritka esetben a gyerekkori Covid-19 betegségnek egy súlyos szövődménye is kialakulhat, mégpedig a MIS-C betegség, amelyben az az alattomos, hogy általában a koronavírus-fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik, függetlenül attól, hogy a gyermeknek voltak-e tünetei, vagy sem. A Hvg.hu cikke szerint a kezelt gyerekek többségét csak több hónap után tudják gyógyultnak nyilvánítani.

A gyermekkori koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladásból (rövidítve MIS-C) az Egyesült Államok járványügyi hivatala idén januárig 1659 esetet regisztrált, 26-an pedig elhunytak a betegek közül, akik átlagéletkora 8 év volt.

A hvg.hu-nak megküldött hivatalos adatok szerint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben már több mint 40 ilyen beteget kezeltek, 60 százalékuk intenzív ellátást is igényelt. A teljes szám ennél is magasabb, mert néhány gyermeket az egyetemi klinikák láttak el.

Ez egy teljesen új, szinte ismeretlen betegség volt számunkra is

– mondta a lapnak Szabó László professzor, a gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, aki azokat a gyermekeket kezelte, akik kikerültek az intenzívről, vagy állapotuk nem volt olyan súlyos, hogy szükséges legyen az intenzív osztályos ellátása.

Az első tünetekből még nem könnyű felismerni a később intenzív kezelést is igénylő betegséget, mely érintheti a vesét, a szívet, a beleket, vagy bármely más szervnél is gyulladást okozhat.

Szabó László szerint a szülők sokszor napokig egyszerű vírusra, esetleg mandulagyulladásra gondolnak, és nem jut eszükbe, hogy komolyabb betegség állhat a háttérben.

A fő tünet a több mint 3 napig tartó, sokszor 39 fokos láz, ezt követik a különböző szervi problémák. Ahhoz, hogy egy gyermeket többszervi gyulladással diagnosztizáljanak, ezek közül legalább kettőnek kell megjelennie:

  • hasfájása van, esetleg puffadt, telt a hasa, hányás és hasmenés kínozza, a hasfájás miatt egyébként sokszor először
  • vakbélgyulladás miatt sebészetre kerül a gyermek,
  • bőrkiütések láthatók a testén, több helyen is,
  • nem gennyes kötőhártyagyulladása van,
  • eltérések láthatók a szájnyálkahártyán, mandulagyulladással küzd,
  • valamint előfordulhat kéz- és lábfej ödéma is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik