Belföld

Pokorni mégsem akar I. világháborús szobrot csinálni a Turul-szoborból

A XII. kerületi Turul-szobor elszállítását, vagy lebontását továbbra sem tartaná jó ötletnek Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere, sőt ma már az átnevezést sem támogatja, jóllehet az önkormányzat tavaly megszavazta, hogy I. világháborús emlékművé alakítják át a 2005-ös felállítása óta folyamatos viták kereszttüzében álló szobrot.

Pokorni Zoltán egy hétfői beszélgetésen azt mondta, nagy valószínűséggel módosító indítvány nyújt majd be, hogy változtassák meg a hegyvidéki képviselőtestület döntését, és kezdeményezi, hogy a „másik idősíkba való áttolás” helyett a szobor maradjon meg magában, és állítsanak mellé egy „nagyon részletes útmutatót” arról, mi a turul, hol használták jelképként.

A XII. kerületi Turul-szobrot eredetileg a II. világháború áldozatainak emlékműveként állítottak, de a nyilasok által 1945-ben Budán végrehajtott tömeggyilkosságok közvetlen közelében áll, gyilkosok neve is szerepelt rajta. A témát a múlt héten a 444.hu dolgozta fel egy hosszú videóban. A film többek között Pokorni felelősségét is felvetette azért, hogy a szobor mindmáig a helyén maradhatott.

A polgármester szerint azonban a rendező „aktuálpolitikai furkósbotot faragott a történetből, ami az ő fején reccsent”. (A film készítői természetesen megkeresték Pokornit, ám nem nyilatkozott nekik. A film közzététele után viszont már önként beszélt róluk.)

Nem lehet egyenlőség jelet tenni a nyilasokat védelmezők és a Turul-szobor fennmaradásáért kardoskodók között

– állította Pokorni, mert a turul sokkal összetettebb szimbólum. Az egyik honfoglaló törzs jelképe volt, de igazán széles körben a millennium idején terjed el a magyar királyság és a magyar szupremácia jelképeként, majd az első világháborús vereség után a katona sírokon is megjelent.

Nem bűntelen a turul, valóban bemocskolódott a nyilasok néhány hónapja alatt, de sokkal több van benne, és talán megtisztítható. Nekem az a dolgom, hogy hűtsem a konfliktusokat a turullal kapcsolatos két szélsőség között

– mondta a polgármester.

Pokorni hangsúlyozta, hogy a film állításával szemben vannak más emlékművek, amelyek II. világháború magyar hőseinek állítanak emléket. Sztehlo Gábor evangélikus lelkész szobrot kapott, Kiss János altábornagyról pedig éppen a kerület polgármesteri hivatal mellett nevezetek el utcát. A fideszes politikus azt is kiemelte, hogy a Maros utca mészárlás helyén emléktáblát, az Apor Vilmos téren pedig a zsidók mentésében résztvevő magyar állampolgároknak emlékművet helyeztek el, amelyeket őmaga avatott fel.

Pokorni szerint „nem helyes eltagadni”, hogy a Turul-szobor ügyében a kerület egy négyfős történészbizottságot kért fel szakmai segítőként. A bizottság javaslatainak megfelelően levetették a turul talapzatáról a gyilkosok nevét. Eltávolították Pokorni Zoltán nagyapjának nevét is, akiről csak néhány éve derült ki, hogy nem áldozata, hanem tevőleges résztvevője volt a nyilas vérengzéseknek.

Az önkormányzat döntése alapján a XII. kerületben egy 50 milliós keretből új II. világháborús szobrot állítanak. A szoborra kiírt pályázat benyújtási határideje február 15-én zárul, és az alkotást a polgármester szerint még az idén fel is állíthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik