Belföld

Hatpárti bizottságot állít fel a kormány teljesítményének vizsgálatára az ellenzék

Az ellenzék hatpárti bizottságot alakít annak vizsgálatára, hogy a kormány milyen teljesítményt nyújtott a koronavírus-járvány alatt – írja az MTI.

A parlamenti ellenzéki pártok még múlt héten kezdeményeztek parlamenti ülést. Ennek célja a koronavírus-járvány kezelését célzó, az ellenzéki pártok szerint elégtelen kormányzati intézkedések megvitatása volt, ugyanakkor a Fidesz-KDNP jelezte korábban: nem vesz részt az ülésen, mert szerintük az, csak „politikai blöff” az ellenzék részéről. Az ülés ezért nem is lehetett határozatképes, hiszen a kormánypártok nélkül nem volt meg az ehhez szükséges többség.

Kapcsolódó
A Fidesz nem vesz részt a járvány elleni védekezés miatti rendkívüli ülésen
Mert szerintük a baloldalnak nem is fontos a járvány elleni védekezés, és csak blöff az ülés összehívása.

A most bejelentett hatpárti bizottság létrehozását Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közös, online sajtótájékoztatóján jelentette be. Tordai felidézte: a parlament hétfői, rendkívüli ülésén a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem sikerült dönteni három, az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállításáról. Ezek a testületek azt vizsgálták volna, hogy hogyan teljesített a kormány a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági válság, illetve a vakcinabeszerzés és -engedélyezés során – közölte. Hozzátette: a parlamentnek kötelessége lenne ellenőrizni a kormány munkáját, az elmúlt hónapokban pedig az látszik, hogy a kabinet nem jól védekezik a járvány ellen, nem gondoskodik az emberéletek megvédéséről és az emberek jövedelembiztonságáról.

Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatóján több politikus is felszólalt.

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt, hogy  magyar munkavállalók, kis- és középvállalkozók sorsával külön fognak foglalkozni a bizottságban. Az LMP-s Csárdi Antal a nehéz helyzetbe került munkavállalók bérprogramjáról beszélt.

A parlamenti ülésen mások mellett

  • Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a gazdaságvédelemre „szánt pénzek 76 százalékát ellopta a kormány. Ezek a pénzek a Fidesz oligarchiához vándoroltak”. Hozzátette: 2500 milliárd forint „nem az emberekhez, hanem Orbán Viktorhoz, Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz, Szíjj Lászlóhoz és a saját sleppjükhöz vándorolt.” Szabó Tímea külön megemlítette, 21 milliárd forint vándorolt az egyházakhoz évvégén, 18 milliárd Mészáros Lőrinc hoteljeihez, 43 milliárd forintot pedig sportberuházásokra költöttek.
  • A DK-s Vadai Ágnes azt közölte: a magyar kormány nem felelős a járvány kitöréséért, de felelős azért, ami az országban történik. A vendéglátás és a turizmus területén dolgozók abban reménykednek, hogy kinyithatnak, mert “ez a teszetosza, életképtelen” kormány 2020 márciusa óta nem segít nekik – mondta. Szerinte Orbán Viktor hétezer milliárd forinttal eladósította az országot és nem volt közben válságkezelés. Oda kell állni az emberek elé és azt mondani: Orbán Viktor egy bukott miniszterelnök, akit maga alá temetett a járvány és a válság – mondta. Hozzátette: a kormánynak azt is be kell ismernie, hogy amikor története során először valós kihívással szembesült, akkor úgy omlott össze, mint “a magyar konzervatív kereszténydemokrácia Szájer József brüsszeli ereszcsatornáján”.
  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pedig arról beszélt: a Fidesz szájából “ordas hazugság” a kormányzati plakátkampány szövege, miszerint “minden élet számít”, mert valójában nem számítanak az idősek, a munkanélküliek, a minimálbérből élők, a vendéglátósok, a szociális ágazatban és a turizmusban dolgozók, de a fővárosban és a nem fideszes vezetésű településeken élők sem. Úgy vélte: ha a Fidesz-rezsimnek minden élet számítana, akkor nem hagyták volna ősszel berobbanni a járványt. Bírálta a kormányt, amiért űrkutatásra, vadászkiállításra és stadionépítésre adott pénzt, de az álláskeresési támogatás növelésére, a 100 százalékos táppénzre, a családi pótlék megduplázására és a nyugdíjak felzárkóztatására nem.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik