Belföld koronavírus

Jakab Ferenc: Rá fog menni ez az évünk a járványra

Sóki Tamás / MTI
Sóki Tamás / MTI

Nem kell megijedni a vakcinától, attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó – mondta Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában a kínai vakcinákkal a kapcsolatban. A virológus emlékeztetett: rengeteg vakcinafejlesztési projekt fut Kínában, a Sinopharm két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik nagyon nem vált be, a mostani viszont elérte a 75-80 százalékos hatásosságot.

Jakab hangsúlyozta: ha egy vakcina hatásosságát alátámasztják tudományos tények és publikációk, akkor úgy gondolja, nincs olyan vakcina, amivel nem oltathatnánk be magunkat. Mint mondta:

Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk.

A vírus brit mutációjával kapcsolatban jelezte: eddigi tudásuk szerint nem okoz jelentősebb klinikai változást, de 60-70 százalékkal gyorsabba nterjed.

Arra a kérdésre, mikor lehet vége a járványnak, Jakab azt közölte:

rá fog menni ez az évünk.

A virológus leszögezte: a járványügyi intézkedéseket csak az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növelésével lehet visszaszorítani, az oltás elindulásával még nem áll minden vissza a régi rendbe.

Jakab arról is beszélt, hogy ha valaki az oltást követően elkapja a vírust, nagy eséllyel enyhe vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, illetve nagy esély van arra, hogy nem adja tovább.

A virológus a műsor végén arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik