Belföld

A Fidesz pártalapítványa annyi közpénzt kap, amennyit uniós pártcsaládok költenek

A Szabad Európa nézett annak utána, hogy a Fidesz pártalapítványának támogatása, hogy viszonyul a brüsszeli pártcsaládok költségvetéséhez, az eredmény pedig meglepő lett:

a magyar pártalapítvány egymaga olyan nagyságrendben költ, mintha egy egész, brüsszeli pártcsalád lenne.

Igaz, ebben nemcsak a brüsszeli költések vannak benne a fideszes pártalapítvány részéről, ugyanakkor azt a hvg.hu írta meg korábban, hogy a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2,274 millió euróért (mintegy 800 millió forintért) vett egy belga céget, hogy az alapítvány hozzájusson egy brüsszeli, frekventált helyen lévő 506 négyzetméteres irodaegyütteshez. Ekkora irodái vannak megközelítőleg az európia pártcsaládoknak is Brüsszelben.

A cikk szerint a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 2019. évi beszámolójából kiderül, hogy az államtól kapott költségvetési támogatás 1,468 milliárd forintra (mintegy 4 millió euróra) nőtt az előző évi 573 millió forintról.

Ez azért figyelemre méltó, mert – amint a Szabad Európa bemutatja –

  • a teljes Néppárt 7 milliót költ, egy 780 négyzetméteres irodában működnek, a költségvetésének nagy részét pedig az Európai Parlament állja
  • a szociáldemokraták 4,5 millió euróból gazdálkodnak, egy 759 négyzetméteres irodát bérelnek.
  • A liberális pártcsalád alapítványa egy 165 négyzetméteres ingatlant bérel.

A Szabad Európa azt is írja, hogy megnéztük „néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy tartanak-e fent külön brüsszeli irodát saját tevékenységük képviseletére. Egyetlen ilyen esetet sem találtunk, valamennyien beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.”

Frissítés

Cikkünk első verziójában két helyen is kormánypártot neveztük meg „költőként” a fideszes alapítvány helyett, ezt javítottuk. A szemle megjelenése után a Polgári Magyarországért Alapítvány eljuttatta álláspontját lapunkhoz, ebben kitérnek arra, hogy szerintük helyesebb lenne, ha a PMA költségvetését nem pártközeli think-thankekéhez, hanem más kormánypártok pártalapítványaihoz hasonlítanák a szövegben, megemlítve, hogy e körben a német kormánypártok alapítványainak támogatására közel 400 millió eurót fordított a német állam. Az alapítvány arra is felhívta a figyelmet, hogy a német pártok alapítványai is jelen vannak Brüsszelben, több alkalmazottal.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Párt elnöke (b2) érkezik Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (j2), Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője társaságában az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozójára 2017. június 22-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik