Belföld

Megnőtt a kereslet a ruhajavítókra

A tavasszal indították a Lehel tér közelében működő Mountex-boltban a ruhajavító-szolgáltatást: nadrágokat, kabátokat foltoznak, szűkítenek, rövidítenek: a szolgáltatásra akkora a kereslet, hogy hamarosan kollégát kap a varrónő, aki eddig a munkát végezte – mesélte a G7-nek Pokrovenszki Péter, a Mountex kereskedelmi vezetője.

A ruhajavítók reneszánszáról cikkező lap emlékeztet arra, hogy a túltermelés és a kényszeres ruhavásárlás hatására a ruhaipar immár az egyik legszennyezőbb szektora a gazdaságnak, az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok 8-10 százalékáért felelős. A ruhák élete pedig egyre rövidebb, mivel hatalmas ütemben fejlődtek a gyorsan tönkremenő ruhákra építő fast fashion láncok.

A G7 szerint a klímaválság is az oka lehet, hogy megjelent egy társadalmi réteg idehaza is, amely fogyasztása csökkentésére törekszik. Ugyanakkor a megkeresett ruhajavító vállalkozások tapasztalatai alapján egyelőre nem tömegjelenségről beszélünk.

A ruhajavítók közös tapasztalata, hogy a szolgáltatást jellemzően nem az alacsony jövedelműek választják. Az üzletek elégedettek a forgalmukkal, igaz, a járvány őket is megrázta, jelentősen csökkentek ebben az időszakban a bevételeik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik