Belföld

A pécsi egyetem egyelőre „nem ment ki az állomásra”

MTI/Sóki Tamás
MTI/Sóki Tamás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa csütörtökön döntött volna arról, hogy tárgyal-e a kormánnyal az intézmény alapítványi átszervezéséről. A szenátus azonban még sem értekezett az egyetem esetleges modellváltásáról, mivel a kormány „háza tájáról” kezelhetetlenül ellentmondásos információk láttak napvilágot.

A szenátus ülésén Miseta Attila, a PTE rektora elmondta: Gulyás Gergely, a miniszterelnökség vezetője azt nyilatkozta a 444.hu-nak, hogy amennyiben az egyetemek alapítványi kezelésbe kerülnek, az orvosi karokhoz tartozó klinikák működése nem változik a modellváltást követően. Miseta ezt a nyilatkozatot megismerve felhívta telefonon Kásler Miklós miniszter tanácsadóját, Kollár Lajos érsebészt, aki évtizedekig a PTE-n szolgált, s megkérdezte őt a klinikák jövőjéről. Kollár arról tájékoztatta Misetát, hogy Kásler délelőtt tárgyalt a miniszterelnökkel, s ott nem az hangzott el az, amit Gulyás mondott.

Miseta ennek hatására – az egyetem más vezetőinek véleményét kikérve – úgy határozott, hogy leveszi a szenátus napirendről a modellváltás kérdését. A rektor így fogalmazott:

A klinikák sorsa kardinális pontja az átalakulásnak. Erről a kérdésről két ellentétes információ érkezett látszólag autentikus helyről. Akkora a bizonytalanság, hogy bölcsen tesszük, ha nem döntünk addig, amíg a helyzet le nem tisztul.

Ugyanakkor az egyeztetést a PTE folytatni akarja az egyetemek átszervezéséért felelős tárcával, az ITM-mel. A szenátus az egyeztetések után – várhatóan – január 28-án vagy 29-én tűzi napirendjére az egyetem átalakulásának dolgát.

Az elmúlt napokban a PTE valamennyi kara tárgyalt a modellváltásról. A kiszivárgott információk szerint a karok többsége megosztott, s nagyjából a voksolók harmada támogatja az átalakulást, harmada mond nemet és a véleményt nyilvánítók harmada tartózkodik. Talán csak abban van teljes egyetértés, hogy mindenki úgy látja, az átalakulás üteme indokolatlanul elkapkodott, és kevés az információ arról, hogyan is működne majd az egyetem alapítványi fenntartásban. Kedden egy online plénumot rendeztek a PTE-n a modellváltásról nyolcszáz résztvevővel, s ezen képviseltette magát több olyan egyetem, ami már átesett az átalakuláson, és immár alapítványi fenntartású. Utóbbiak arról beszéltek, hogy az átalakulás náluk is elkapkodott volt, nem tudták mi vár rájuk, s az alapítvány kuratóriumába a szenátus senkit se delegálhatott. Azóta megtapasztalták, hogy az intézmények irányítása teljes mértékben átcsúszott az alapítványkuratóriumának kezébe, s a szenátusnak a fontos kérdésekben semmilyen szava sincs.

A plénumon Miseta Attila azt mondta az átalakulásról, hogy az egyetem „elmegy az állomásra, de még nem ül fel a vonatra”. A jelképes megfogalmazáson azt kell értenünk, hogy a PTE tárgyalni akar a kormánnyal az átalakulásról, de még nem mond rá igent. Ahhoz előbb a keretfeltételeket tisztázni kell, és meg kell azokról egyezni. A PTE egyik fontos elvárása az lenne, hogy az alapítvány kuratóriumába az egyetem szenátusa delegálhassa a tagok több mint felét. Az előjelek szerint azonban a kormány a saját jelöltjeivel képzeli el a kuratóriumot.

Ráadásul a jelenlegi jogszabályok sem teszik lehetővé, hogy a szenátus delegálhasson kuratóriumi tagokat. Bárhogy is lesz, a PTE egyelőre még az állomásra se ment ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik