Belföld

Alkotmányellenes, ahogy a kormány kitömte volna a hulladékgazdálkodás urát

Alkotmányba ütközőnek találta az AB azt a 2020. december 15-én elfogadott hulladékgazdálkodási törvényt, amellyel először a teljes hulladékgazdálkodást államosítaná, majd a jogokat koncesszióként adná tovább egyetlen vállalatnak a kormány – írja a 444.hu.

A hulladékkoncessziós törvényt Áder János köztársasági elnök küldte az AB-hez alkotmányossági vizsgálatra. A testület szerint a törvény több alapvető részlete is ütközik az alapjogokkal.

A kormány szándéka szerint a koncesszor ingyen vehette volna át az értékes hulladékot annak tulajdonosától.

Az AB határozata szerint ezzel a törvény lényegében tulajdont von el a termelési és ipari hulladékok birtokosától, úgy, hogy a kártalanításról semmilyen módon nem gondoskodik.

Az AB igazat adott Áder hivatalának abban, hogy a rendelkezés „megsérti az Alaptörvény tulajdonhoz való jog védelmét biztosító rendelkezdését”.

A szerdán közzétett határozat megállapította, a jogalkotónak „egy olyan, kellően differenciált rendszert” kellene létrehoznia, ami „egyszerre teremti meg a hulladéktulajdonosok ellentételezését, és veszi figyelembe a kötelező közszolgáltatási, környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok maradéktalan érvényesítését úgy, hogy azok az uniós szabályozásból származó szabályozási kötelezettségeinknek is megfeleljenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik