Belföld

A törvényszék elmagyarázta, miért nem jogsértő a Népszava Müller Cecíliát és Jézust ábrázoló karikatúrája

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntésével elutasította a Népszava 2020. április 28-i számában megjelent karikatúra kapcsán benyújtott keresetet. Pápai Gábor rajzán Jézus Krisztus látható a kereszten, mellette pedig Müller Cecília országos tiszti főorvos szájából az olvasható: „Alapbetegsége függőséget okozott”.

Arcanum Digitális Tudománytár / Népszava

A bíróság közleménye szerint „a keresztény közösséghez tartozó katolikus felperes” (akiről tudható, hogy Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő volt) azt kérte: a törvényszék állapítsa meg, hogy a lap megsértette a teljes keresztény vallási közösség méltóságát, így az ő emberi méltósághoz és a vallásszabadsághoz fűződő személyiségi jogát is. Emellett bocsánatkérést és 600 ezer forint sérelemdíjat követelt a napilaptól.

Miután keresetét a bíróság elutasította, a jobboldali sajtóban több támadás érte a törvényszéket, Vejkey pedig azt mondta, a bírósági döntés üzenete, hogy „ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni”. A bíróság feltehetően ezért érezte szükségesnek az ítéletet magyarázó közlemény kiadását.

E szerint az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott, hogy a perben kifogásolt rajz karikatúra, ezért annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. A bíróság azt vizsgálta, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál. A bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a Covid-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektált, így a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a vélemény nyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná

– olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik