Belföld koronavírus

Titokban márciusi nyitásban bízik a kormány, ezért akadt ki a szállodaszövetség levelén

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Bár néhány nappal ezelőtt még a kancelláriaminiszter is azt mondta, hogy a szállodák zárva tartása akár nyárig is elhúzódhat, kormánykörökben nagyon reménykednek abban, hogy az új vakcinabeszerzések következtében sokkal előbb beindulhat a turizmus. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke által szétküldött levél viszont nem tükrözte ezeket a kormányzati reményeket.

Kormányzati körökben egyre jobban hisznek abban, hogy már a tavasszal újra indulhat a teljes turizmusszektor, ezért lett nagy felháborodás abból, hogy Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke körlevelet küldött a hazai hoteleknek és éttermeseknek arról: nehezen elképzelhető egy május előtti nyitás.

Cikkünk megjelenését követően a kormány alaptalan, felelőtlen rémhírnek nevezte, hogy Magyarországon pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek, majd hozzátették, hogy a kormány ilyen döntést nem hozott. Ezt egyébként nem is állította sem a cikkünk, sem Flesch Tamás. A MSZÉSZ elnöke arra igyekezett felkészíteni a szállodákat, hogy ne számítsanak pünkösd előtti nyitásra.

Kedden a Magyar Turisztikai Ügynökség is közleményt adott ki: a Guller Zoltán vezette szervezet szintén rémhírnek titulálta a pünkösdi nyitást, így akkora lett a nyomás Flesch Tamáson, hogy késő este vissza is vonta a levélét „a Kormányzati Tájékoztatási Központ által kiadott cáfolatra” hivatkozva.

Pedig Flesch semmi olyat nem állított, ami a kormányzat oldaláról ne hangzott volna el korábban. Gulyás Gergely például egy hete arról beszélt, hogy reálisan nézve csak nyáron nyithatnak ki a szállodák és az éttermek.

Január 14-én az RTL Klub Híradója ezt kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől: „Hogyan tervezzék idei szabadságukat az emberek, kell-e azzal számolniuk, hogy az éttermek a szállodák és a múzeumok nyárig zárva maradnak?”

Ma szerintem a nyár a reális, de legrosszabb forgatókönyv

– válaszolt Gulyás. A miniszter hozzátette, hogy ha az unión kívülről is tudunk vakcinát szerezni, akkor szerinte korábbi nyitásra is van esély, „de ma felelősséggel ígérni csak azt lehet, amit a turisztikai ügynökség vezérigazgatója elmondott”. Guller Zoltán évindító videójában ugyanis arról beszélt, hogy reményei szerint nyáron újra indulhat a turizmus.

A 24.hu forrásai szerint nagyon érzékeny területre merészkedett az ágazati szövetség elnöke. A kormányzat ugyanis az utóbbi hetekben mindent bevet, hogy lerövidítse a koronavírus miatti lezárásokat. Az új vakcinaforrások nyomán az eddigieknél sokkal gyorsabb oltási periódussal is kalkulálnak. Már elkészült egy olyan „legjobb forgatókönyv” is, amelyben márciusi nyitással számolnak, de ezt a kommunikációban még kevéssé merik hangoztatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik