Belföld

Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a Honvédkórház volt főigazgatójára

A folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt indult ügyben 2013-ban emeltek vádat.

Súlyosabb büntetések kiszabását kezdeményezi az ügyészség a Fővárosi Ítélőtáblánál az egykori Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatója és társai ellen indult büntetőügyben – közölte kedden a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2013 őszén emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ – jelenleg Honvédkórház – volt főigazgatója, Szilvásy István, egy egykori határőr tábornok és két társa ellen, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt.

Az elsőfokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság a megismételt eljárásban hozott 2019. április 24-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a három vádlottat az ellenük emelt vád alól felmentette. Az ügyész fellebbezését követően másodfokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2020. október 9-én hozott ítéletével az egykori főigazgató I. rendű vádlottat, valamint az egyik belgyógyászati osztály volt főorvosát, a III. rendű vádlottat – utóbbit mint bűnsegédet – bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében, amelyért a volt főigazgatót 400 napi tétel, napi tételenként 1000 forint, míg a volt főorvost 200 napi tétel, napi tételenként 1000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint Szilvásy, mint az egészségügyi intézmény főigazgatója 2008 februárjában jogellenesen, színlelt foglalkoztatásként osztályvezető főorvosi beosztásba nevezte ki közalkalmazottként a III. rendű vádlottat, akinek azonban a főigazgató-helyettes hatáskörébe tartozó stratégiai és tudományos fejlesztési feladatok ellátása lett volna a feladata. Ezért 2008 februárja és októbere között 2 millió forintot meghaladó, munkabér formájában juttatott díjazásban részesült, miközben a kinevezési okmányában meghatározott feladatait nem teljesítette.

Ezen túlmenően az egykori főigazgató 2007. évben egy külső vállalkozást bízott meg az egészségügyi intézmény személyi állományával kapcsolatos bér- és pótlékdíjak kifizetésének szakértői felülvizsgálatára, a gazdálkodás-fejlesztés felülvizsgálatára, holott e feladatokat az Állami Egészségügyi Központ gazdasági igazgatója, szervezeti egységei és a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi szervek gazdálkodását támogató szervezeti egységei is végre tudták volna hajtani. A külső vállalkozás a szerződésben meghatározott feladatokat maradéktalanul nem teljesítette, ennek ellenére 3,6 millió forint jogosulatlan kifizetése iránt intézkedett az I. rendű vádlott.

A másodfokú ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása végett, az egykori főigazgatóval szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztés, míg a volt főorvossal szemben felemelt összegű pénzbüntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, amelyet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított indítványában fenntartott. A védők a nem jogerősen elítélt két vádlott felmentése érdekében éltek fellebbezési jogukkal. A büntetőeljárás harmadfokon folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.