Belföld

A vörös kódos extrém hideg után enyhülés jön

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Keddig marad a sarkvidéki hideg, de a hét közepén már +10 fok is lehet.

Hétfőn a keleti, északkeleti országrészben továbbra is nagy területen erősen felhős, borult idő valószínű, máshol több órára kisüt a nap. A délelőtti óráktól nyugat felől megvastagszik a felhőzet, a Dunántúlon, főleg az északi, nyugati tájain egyre több helyen havazhat, a tartósan borult tájakon másutt is lehet hószállingózás. Az északnyugati, nyugati szelet napközben a középső országrészben élénk lökések kísérhetik. A hőmérséklet napközben +1 és -6, késő este -2 és -8 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott ki veszélyjelzést, de azt írta szöveges figyelmeztetésében, hogy a déli óráktól északnyugat felől melegfronti csapadékzóna érkezik, éjfélig az Észak-Dunántúlon hullhat újabb 5 centi friss hó és északnyugaton (Sopron térsége, Kisalföld, Bakony) alakulhat ki vastagabb, 5 centi körüli hóréteg.

Kedden 10 óráig él a „vörös kód”, amit a nagy hideg miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott ki. Életveszélyes az  utcán lenni, ezért valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajléktalanokat, ha az ellátórendszer nem tudja fogadni őket. Kedden szórványosan eleinte bárhol lehet hószállingózás, havazás, majd egyre inkább keleten, északkeleten. A késő délutáni, esti óráktól főleg az ország északi felén hullhat többfelé csapadék: hó, majd főleg északnyugaton, a középső országrészben havas eső, eső, néhol esetleg ónos eső is. A szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas részeken néhol hidegebb is lehet. A nappali maximum mínusz 3 és plusz 5 fok között alakulnak. Keddtől ugyanakkor erős délnyugati szél kíséretében melegedés veszi kezdetét, a hét második felében néhol már + 10 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik