Belföld koronavírus

A magyar lakosság 1 százaléka választaná a kínai vakcinát

MTI/Varga György
MTI/Varga György

Az oltásra fogékonyak legszívesebben a Pfizer/BioNTech páros vakcináját vennék fel, a második legnagyobb csoport pedig bármely engedélyezett vakcinát beadatná. A kínai oltást viszont csak a lakosság 1 százaléka kérné – derül ki a Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatásából, amelyet a Napi.hu megbízásából végeztek.

A megkérdezett felnőtt magyarok csaknem fele a Pfizer/BioNTech készítményét adatná be magának legszívesebben, a Moderna vakcináját az ezerfős, reprezentatív mintából mindössze 5 százaléknyian választanák, s ennél is kevesebben, 4 százaléknyian szavaztak bizalmat az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyagának.

A kínai és az orosz vakcinát a válaszadók 1 és 2 százaléka adatná be magának legszívesebben. Pedig csütörtökön derült ki, hogy a magyar kormány egymillió adag kínai vakcinát vásárolhat.

Minden ötödik ember azt felelte, hogy egyik vakcinát sem adatná be szívesen, ugyanakkor 22 százalék volt azok aránya, akik a virológusok tanácsának megfelelően bármelyik engedélyezett vakcinával beoltatnák magukat.

Mérsékelten tér el a vakcinakérdés megítélése nemek szerint, ugyanakkor a férfiak az oltás elutasításában markánsabban foglaltak állást, 24 százalékuk egyik vakcinával sem oltatná be magát, míg a nők közül csak 17 százalék vélte így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik