Belföld

Sokáig a torkán akadt a hatóságoknak az ipari méretű szellőztető

Spirk József / 24.hu
Spirk József / 24.hu
Kétemeletnyi elszívó berendezés tette tönkre Dunabogdány egyik portája és a szomszéd étterem tulajdonosai között a viszonyt. Az előzetes bejelentés nélkül felépített gépezet nemcsak nagy és zajos, hanem olajszagot is áraszt, és ipari környezetté változtatta a műemlék ház udvarát. A tulajdonosok a hatóságoktól várták volna segítséget. Hiába.

Ákos és felesége régi családi kötődése miatt keresett Dunabogdányban ingatlant magának. A település Dunához közel eső központi részén találtak is egy parasztházat. A házat az elmúlt évtizedekben hagyták lepusztulni, lényegében lakhatatlan állapotban volt, amikor rátaláltak, de láttak fantáziát a felújításában. Ez volt a három régi templom mellett Dunabogdány egyetlen műemlék lakóháza. Az ingatlannak volt azonban más vonzereje is: az udvar, amelyet minden oldalról magas, növényekkel befutott falak, sűrű bokrok és fák vettek körül. Ákosék úgy érezték, hogy ez a védett, zöld terület megfizethetetlenül nyugodt és intim környezetet biztosít majd a családnak, ha beköltöznek.

A műemléki épület rekonstrukciójára az építészeti értékére tekintettel saját forrásaik mellé NKA-s pályázatokból is kaptak kisebb támogatásokat, csakhogy az építkezés java még el sem kezdődött, amikor a kert vonzó, zárt jellege máris elillant. 2019 elején, amikor néhány hétre leállt az építkezés, arra tértek vissza Dunabogdányba, hogy egy családi ház méretű acél szerkezet tornyosul az udvar fölé. Az addig a bokrok mögött meghúzódó szomszédság, a jól menő Forgó Étterem hátsó fala most betüremkedett a privát szférájukba. Egy ipari szellőztető és elszívó berendezést telepítettek az épület tetejére úgy, hogy a beruházásról semmilyen előzetes értesítést nem adtak.

Ákosék az első sokk után még igyekeztek békésen rendezni az ügyet, és megpróbáltak személyesen beszélni a tulajdonossal. Ők persze a kertet akarták visszakapni a régi formájában, az étterem azonban hallani sem akart a szerkezet eltávolításáról. Így hamar egyértelművé vált, hogy nem fognak közeledni az álláspontok.

Akkor tényleg elgondolkodtam, hogy kiszálljunk-e az egészből, de már egy csomó pénzt ráköltöttünk a házra. Menet közben derült ki, hogy nem négyszer-ötször annyi lesz a felújítás, mint egy átlagos ház esetében, hanem hatszor-hétszer több, aztán idekerült ez az acélmonstrum is. Amikor átmentem az étterembe megkérdezni, hogy ez mi, mégis hogyan gondolták, a tulajdonos elővette a telefonját, és elkezdett keresgélni rajta. Meg akart mutatni egy borostyánfalat, hogy hogyan néz ki. Egy olyan képet, amin egy cserepes növényt apácarácsra futtattak fel. De nem talált egyet sem, ezért csak szóban javasolta, hogy ilyen borostyánfallal takarjuk el az egészet

– mesélte Ákos, hogyan került át az ügy hivatalos szintre. Ákosék abból indultak ki, hogy a környék műemléki besorolású, ezért minden építési munkát az örökségvédelmi hatósággal kell előzetesen egyeztetni, esetükben viszont nemcsak ők, hanem a hatóság sem kapott tájékoztatást.

„A szellőztető és elszívó rendszer cseréjére azért került sor, mert az új berendezés jobban szűri a levegőt, ebből kifolyólag kevesebb szaghatással jár a környezetére, illetve jóval halkabb működést is lehetővé tesz” – állította a Forgó Étterem tulajdonosa állította, amikor a beruházásról kérdeztük. Azt írta, hogy szellőztető rendszer kihelyezése építési engedély nélkül elvégezhető, ezért nem szóltak előre a terveikről.

Spirk József / 24.hu

De mire lehet jutni a hivataloknál, ha egy állampolgár olyan fogalmaknak próbál érvényt szerezni, mint esztétikum, privátszféra, szag- és zajhatás? Elárulhatjuk, nem sokra, még akkor sem, ha közben műemlékvédelemre és egy sor egyéb jogszabályra is hivatkozik. Egy idő után az a frusztráló érzés keríti hatalmába a próbálkozót, hogy szubjektív és kevéssé komolyan vehető üggyel zavarja a hasznosabb dolgokkal elfoglalt hatóságokat. Több hatóság is illetékesség hiányára hivatkozott, vagy időhúzásba menekült, hogy ne kelljen döntést hozni, és bár egyszer mégis született egy olyan határozat, amely elrendelte a szerkezet lebontását, egy év múlva azt is megváltoztatták.

A műemlékvédelem úgy tűnik, hogy elvesztette közügyjellegét, teljes érdektelenség övezi. Nehéz forintosítani, hogy milyen mértékű a károkozás az ilyen esetekben, ezért nem is a súlyának megfelelően kezelik

– mondta Ákos.

A dunabogdányi jegyző például közel másfél évvel azután látogatott ki helyszíni szemlét tartani, hogy azonnali birtokvédelmi eljárás lefolytatását kértek tőle. A polgármesteri hivatalhoz 2019 júniusában adták be a papírt, amelyben intézkedést kértek az életüket zavaró gépészeti berendezés elbontására és az eredeti állapot helyreállítására. Ügyvédjük többször reklamált is, hogy az ügyben semmi sem történik, pedig az előírások szerint a birtokvédelmi eljárást egy hónap alatt le kéne zárni. A lezárás végül most decemberben született meg. A jegyző ebben azt írta, hogy a szellőztető berendezés okozta szag- és a zajhatásokra nem kapott elég bizonyítékot Ákoséktól, szakértő kirendelésére pedig az eljárásban nem volt mód, úgyhogy a panasznak ezzel a részével nem is foglalkozott. A helyi birtokvédelmi kérelmet pedig azért utasította el, mert a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya úgyis intézkedett már az ügyben.

Tény, hogy a kormányhivatal 2019 augusztusában egy – akkor véglegesnek mondott – határozattal kötelezte az éttermet, hogy bontsa el az örökségvédelmi bejelentés nélkül, szabálytalanul kiépített berendezést. A határozatban többek között olyan megállapítások szerepeltek, hogy az ingatlan műemléki környezetnek számít, ezért az épületek fölé egy emeletnyire magasodó acélszerkezet és a további egy emelet magas elszívó berendezés a „jelen formájában elfogadhatatlan”, sőt az is, hogy az „utólagos álcázása sem képzelhető el a védett ingatlan sérelme nélkül”. A kormányhivatal 180 napos határidőt adott a bontásra.

A határidő letelt, de a szellőző maradt a helyén. A bontást elvileg NAV-nak kellett volna végrehajtatni, de kormányhivatal nem küldött értesítést a lejárt határozatról, sőt váratlanul maga a kormányhivatal is megváltoztatta a korábbi döntését.

2020. július 30-án a Pest Megyei Kormányhivatal újabb – szintén végleges – határozatot adott ki, és bontás helyett, a saját korábbi véleményével ellentétben, arra kötelezte a vendéglátóhelyet, hogy az időközben elindított engedélyeztetési eljárás során benyújtott tervei alapján takarja be a szerkezetet.

Bár a teljesítésre kapott újabb 180 napos határidő is a végéhez közeledik, az étterem eddig nem lépett. Kérdésünkre viszont közölték, hogy „a jelenleg látható állapot nem a végleges állapotnak felel meg”, el fogják takarni a szellőztető rendszert. A takarás terveit sem a hatóság, sem az étterem nem mutatta meg Ákoséknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik