Belföld

Áramütés ért két tűzoltót a megbuherált bekötés miatt

Vádat emelt a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a lopással és a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított férfivel szemben, aki elektromos tüzet okozott azzal, hogy szabálytalan rákötéssel, méretlenül vételezte az áramot. A több mint három évvel ezelőtti tűz oltási munkálatai során két tűzoltót is áramütés ért.

A férfi rákötött a padláson a bejövő fővezetékre egy vezetéket, hogy kikerülje a mérőórát. Ezt követően a férfi a sérült, biztosító berendezés nélküli vezetékről látta el árammal a családi házat, ezzel a villanyszerelés szakmai szabályait megszegte. A férfi 330 ezres kárt okozott a szabálytalan bekötéssel két év alatt, ebből 50 ezer forint térült meg.

Az elkövető 2019 novemberében egy karácsonyi izzósort is felszerelt  ház külső falazatára, amelynek villásdugóját a méretlen vezetékhez csatlakoztatott hosszabbítóba dugta be. Másnap felkapcsolta az izzósort, majd bement a házba aludni, rajta kívül ott tartózkodott élettársa, lánya, és három unokája is. A szakszerűtlenül bekötött karácsonyi izzósor elektromos tüzet okozott az előtérben, a tűz pedig átterjedt az épület tetőszerkezetének egy részére. A családtagok kimenekültek a házból, és a tűzoltók segítségét kérték.

A tűzoltók a házban lévő villanyóránál áramtalanítást végeztek. A szabálytalan áramvételezés miatt azonban a hálózat egyes részei továbbra is feszültség alatt voltak, emiatt két tűzoltó is nyolc napon belül gyógyuló enyhébb áramütést szenvedett. Az ügyészség felfüggesztett fogházat kért a férfira azzal, hogy rendeljenek el vagyonelkobzást és tiltsák el a villanyszerelő foglalkozástól is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik