Belföld

Szülői Hang: Több ezer gyerek kerülhet éretlenül az iskolákba

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Már csak néhány napig lehet benyújtani a további egy év óvodára vonatkozó szülői kérelmeket a január 15-i határidő előtt. A Szülői Hang Közösségnek felméréséből kiderül, hogy a szülők csupán 44 százaléka kapott tájékoztatást a döntés pedagógiai szempontjairól, és 70 százalékuk megtapasztalta, hogy a szakértők vagy óvodák indokolatlanul elutasítják a kérvényezés támogatását, pedig egyébként egyetértenek annak tartalmával.

A Szülői Hang Közössége szerint súlyos hiányosságok tapasztalhatók az iskolaérettséggel kapcsolatos eljárásban a szülők szakmai tájékoztatását és a kérvényezés támogatását illetően. Ezek a hiányosságok oda vezethetnek, hogy a kormány által 2020-tól hatályba léptetett új rendszerben akár több mint tízezernyi hatéves kisgyermek kerülhet éretlenül az iskolába.

A Népszava cikke szerint 2020-ban összesen 22 ezren mentesülhettek a kötelező beiskolázás alól, ami több mint tízezerrel kevesebb gyereket jelent, mint a korábbi években. A hivatal a lap megkeresésére közölte: január 1-je és 11-e között 6339 kérelem érkezett hozzájuk, 2616 esetben már ki is küldték a határozatot, ebből 2596 a kérelemnek helyt adó.

A szülők legnagyobb része eddig szakmailag megalapozott, hiánytalan kérelmet nyújtott be

– írták, hozzátéve: arról nincs tudomásuk, hogy a szakértők vagy az óvodák indokolatlanul elutasították volna a kérelmek támogatását.

A kormány 2019 nyarán változtatott az iskolaérettség szabályain: 2020-tól az óvodák és a szülők már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves kisgyermek iskolaérett-e. Ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermekük egy évig még óvodában maradjon, az Oktatási Hivatalnak (OH) nyújthatnak be kérvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik