Belföld

Orbán Viktor jövőre brutális pénzt önt vidékre

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A mesterterv szerint a vidék megtartása a kormány megtartását is jelentheti.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely a vidék megújítását tűzi ki célul, és erre az eddiginél sokkal több pénzt is ad. Varga Mihály pénzügyminiszternek már a 2022-es költségvetést is úgy kell terveznie, hogy 80%-os legyen a nemzeti társfinanszírozás a Közös Agrárpolitika Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében.

A Portfolio szerint ez valóban nagy fordulat, a magyar társfinanszírozás eddig ugyanis 15 százalékos volt, a magyar önrész arányát emelné most 80 százalékra a kormány. A portál felidézte, korábban az mfor.hu arról írt, hogy Lázár János nemrég egyeztetett a miniszterelnökkel és éppen ő javasolta, hogy fordítsák meg az uniós támogatási rendszer logikáját.

A Portfolio számításai szerint a kormány hétfőn megjelent határozata azt jelenti, hogy csaknem megnégyszereződik a vidékfejlesztési forrás kerete.

Az mfor.hu korábban azt is írta, hogy ez egyfajta mesterterv lehet a 2022-es választásra, a források bővítése ugyanis nemcsak a vidék megmaradását segítheti, hanem a kormánypártok támogatottságát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik