Belföld

Szabad Európa: egy földre dobott gumikesztyűről készült kép miatt váltották le az MTI fotószerkesztőségének vezetőjét

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt

Hosszú cikkben számol be a Szabad Európa arról, hogy miként korlátozzák a fotóriporterek és a képszerkesztők munkáját az MTI-ben. Már ismert részletek – mint hogy a hírügynökség nem fényképezhette, amint Orbán Viktor leadta a szavazatát a 2014-es parlamenti választáson, ezért lemondott a fotószerkesztőség vezetője, Virágvölgyi István, vagy hogy a miniszterelnök eseményeiről gyakran már csak Orbán udvari fotósainak képeit közölheti az állami hírügynökség – az írásból fény derül arra is, hogy miért kellett távoznia tavaly tavasszal a fotószerkesztőség éléről az éppen Virágvölgyit váltó vezetőnek.

2020. március 25-én egy sorozat részeként olyan fotót közölt az MTI, melyen egy pár, a Szent László Kórháznál földre dobott gumikesztyű látható. A közölt képet az MTI később visszavonta, a fotószerkesztőség vezetőjét pedig felmentették szerkesztői posztjáról. Forrásunk szerint a felmentés oka az volt, hogy olyan képet engedett megjelenni, ami „nem megfelelően jeleníti meg a koronavírus elleni védekezést”. Az érintett szerkesztő fotósként továbbra is az MTI-nél dolgozik

– írja a lap, amelynek kérdéseire a távirati iroda nem válaszolt.

 

Kiemelt képünket a cikkben említett esetnél korábban, 2020. március 16-án készítette az MTI fotósa a fővárosi Szent László Kórházban a betegek fogadására kialakított egyik osztályon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik