Belföld

Elismerte a soroksári önkormányzat, hogy hétmilliós kár érte a lakhatási szegénység ellen fellépő egyesületet

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Bese Ferenc vezette önkormányzat a „hajléktalanok beköltöztetése” elleni küzdelem során nem válogatott az eszközökben.

„A telek értékének megállapításáról és a folyamatról eddig nem értesültünk. Az általunk kért összeg a telek vételárán kívül a költéseinket is tartalmazza” – jelezte az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) egyik alapítója, Kovács Vera a soroksári önkormányzatnak.

A XXIII. kerületi önkormányzat honlapjára ugyanis felkerült egy előterjesztés, amely arról szól, hogy a kerület milyen áron vásárolná meg azt a Láng Endre utcai telket az egyesülettől, ahol ellehetetlenítették az ULE építkezését.

Kapcsolódó
Durva eszközökkel harcolta ki a soroksári polgármester, hogy ne juthassanak hajléktalanok otthonhoz
Rémhírterjesztés, elnémítás, rendészek – sajátos eszközökkel küzd a soroksári polgármester egy hajléktalan embereket segítő egyesület ellen. Pedig egy most megakadályozott építkezéstől nem messze tavaly már otthonhoz jutottak korábbi hajléktalanok. Riport.

Az előterjesztés szerint a képviselő-testület augusztusban arról döntött, hogy a polgármester, a fideszes támogatással a székébe kerülő Bese Ferenc cseretelket ajánlhat az egyesületnek, vagy vételi ajánlatot tehet a telekre. Mivel a polgármester szerint az egyesület hajléktalanokat telepít Soroksárra, ezzel gondokat okozva a kerületnek, ezért az egyesület is a második opciót preferálta.

Marjai János / 24.hu

Az ULE a telekre azért nem építhette fel az oda tervezett bérházat, mert a polgármester és a fideszes többségű képviselő-testület októberben változtatási tilalom alá vonta azt a néhány telket, ahol az egyesület ingatlana volt az egyetlen üres telek.

„A Régió Consult Kft. 2020. november 30-ai szakvéleménye alapján:

  • az ingatlan forgalmi értéke, az érvényben lévő változtatási tilalom figyelembe
    vételével nettó 4 573 846 forint,
  • az ingatlan forgalmi értéke, az érvényben lévő változtatási tilalom figyelmen kívül
    hagyásával nettó 11 449 897 forint”

– olvasható az előterjesztésben.

Tehát az önkormányzat is elismerte, hogy közel 7 millió forintos kárt okoztak októberi döntésükkel  az egyesületnek.

Ennek alapján az is felmerül, hogy a többi ingatlantulajdonos is kárt szenvedett, hiszen ők sem változtathatnak a házaikon. Azonban ha szenvedtek is kárt, nyilvánvalóan kisebbet, hiszen az ő esetükben az nem merül fel, hogy egy használhatatlan üres telek marad a nyakukon.

Az előterjesztésben egyelőre kipontozott rész található csak a felajánlott vételi ár helyén, a dátum szerint május 31-éig kell döntenie a polgármesternek. Bese Ferenc azért dönthet egy személyben, mert a katasztrófavédelmi törvény értelmében veszélyhelyzet idején ez jogilag lehetséges.

Azonban a végleges összeg nem fogja elérni a 15 millió forintot, ezt megjegyzik az előterjesztésben is az értékbecslésre hivatkozva. Márpedig Kovács Vera is azt mondja, amit az egyesület már tavaly ősz óta kommunikál:

Az egyesület a telek vételárán kívül a tereprendezésre és az építészeti tervekre költött összege a vételárral együttesen összesen 15 millió forint.

Az egyesület vezetője azt még megérti, hogy a piaci körülmények miatt csökkent a telek ára, azonban azt nem tudja elfogadni, hogy kártérítést ne kapjanak az önkormányzattól a vételáron felül azért cserébe, hogy már költségekbe verték az egyesületet az építkezés előkészítése közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik