Belföld koronavírus

Operatív törzs: keddre elfogy az eddig behozott vakcina, de jön az új szállítmány

Kedden a Pfizer újabb, 39 ezer ember beoltására alkalmas vakcinaszállítmánya mellett a Moderna által gyártott 3600 adag vakcina is megérkezik Magyarországra – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, lényeges különbség nincs a két vakcina között, ezek felhasználásával folytatódik az egészségügyi dolgozók, az idősotthonok lakóinak, illetve dolgozóinak beoltása.

Galgóczi azt is közölte, hogy közben zajlik a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására.

Ez azért érdekes, mert a közzétett oltási terv alapján előbb a 60 éven felüliek következnének, és csak utánuk a rendvédelmi dolgozók, de feltehető, hogy egyelőre csak olyan mennyiségben érkezik vakcina, ami az utóbbiak beoltására lehet elég.

Galgóczi tájékoztatása szerint a korábban érkezett, 79 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag-szállítmányt majdnem teljesen felhasználták, december 26. óta 71 ezer oltást adtak be, ebből 6642-en idősotthon lakójaként vagy dolgozójaként kapták meg a vakcinát (a többiek egészségügyisként).

A tapasztalatok alapján az oltások eddig komolyabb oltási reakciók nélkül zajlottak le, mutatott rá, egyúttal arra kérte az egészségügyi dolgozókat, éljenek a védőoltás lehetőségével.

Galgóczi Ágnes kérdésre válaszolva kitért rá, hogy a tömeges oltás megkezdése az érkező oltóanyagmennyiségtől függ. A Pfizer vakcinájából a gyártó ígérete szerint hetente, a Modernáéból kéthetente érkezik szállítmány Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik