Belföld

Kihagyták SZDSZ-s múltját Orbán új államtitkárának életrajzából

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi

Január 15-étől Bóka János a miniszterelnök európai uniós kérdésekért felelős államtitkáraként dolgozik tovább a Miniszterelnöki Kormányirodán. Az Igazságügyi Minisztériumból érkező Bóka részletes életrajza megtalálható a kormany.hu oldalon, de pályájának néhány állomása kimaradt belőle – írja a Hírklikk Eörsi Mátyás DK-s, volt SZDSZ-es politikus Facebook-bejegyzése alapján.

Azt ugyan megemlítik az életrajzban, hogy az államtitkár 2009-ig képviselői munkatárs volt az Európai Parlamentben, arról viszont nem tesznek említést, hogy a liberális Szent-Iványi István asszisztenseként és az SZDSZ alkalmazottjaként dolgozott. (Szent-Iványi István 2004 és 2009 között volt az SZDSZ európai parlamenti képviselője.) Sőt, Bóka János a 2009-es európai parlamenti választáson az SZDSZ jelöltje volt. Ezek a részletek viszont kimaradtak Orbán új uniós államtitkárának életrajzából.

Szent-Iványit egyébként 2010 elején Bajnai Gordon kinevezte ljubljanai nagykövetnek, de posztját az Orbán-kormány alatt is megtarthatta, 2015-ig, interjúnk a távozását követően készült vele (ezután három éven át Fodor Gábor pártjában politizált):

Szent-Iványi István: Orbán hintázik, s nem kér az okos emberekből
Lesz olcsó gáz, de pár év múlva ráfaragunk a fideszes külpolitikára? Alanyunk Szadi-alapító, balos kormányok idején külügyi államtitkár volt, Orbán alatt ljubljanai nagykövet. A minap lelépett. Munkát keres. Nagyinterjú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik