Belföld

Számos szabálytalanság történt a békéscsabai kórház szülészeti osztályán

A panaszok szerint a nőknek bugyi nélkül kellett várakozniuk a folyosón.

Hatósági intézkedés indult a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután szabálytalanságokat állapítottak meg a működésben – számolt be a 444 a Békés Születéséért Támogatókör alapján.

A civil szervezet még tavaly szeptemberben fordult az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához a békéscsabai szülészetet érintő két panasszal kapcsolatban:

Az egyik általunk problémásnak tartott gyakorlat a reggeli vizit keretében végzett főorvosi bemutatás és ennek körülményei (bugyi nélküli várakozás a folyosón) volt, a másik pedig a 0-24 Rooming-in ügye.

Az előbbi azt jelenti, hogy a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták és végeztek rajtuk beavatkozásokat és ehhez a nőknek a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk – írták. A második esetben „a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, illetve a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére »kötelező« volt beadni a babákat”.

A támogatókör most kapta meg a négy hónapos ombudsmani vizsgálat lezárásáról szóló levelet, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ számos szabálytalanságot állapított meg és külön hatósági intézkedés keretében megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik