Belföld

Magyar Nemzet: Nem valószínű, hogy idén megállapodnak a minimálbérről

A munkáltatók három, a szakszervezetek öt százalékos emelést akarnak.

A Magyar Nemzet értesülései szerint kicsi az esély arra, hogy a versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén megegyeznek a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es összegéről a szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek.

A lap azt írja, hogy a munkáltatók három százalékkal emelnék a minimálbér összegét, ennél magasabb összegre csak akkor hajlandók, ha a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót, ez azonban nincs napirenden. A cikk hozzáteszi, hogy a munkaadók terhének januári csökkentésére nincs lehetőség a 2016-ban kötött, hat évre szóló bérmegállapodásban foglalt képlet alapján, júliustól pedig csak akkor csökkenhet, ha a reálbérek érdemben emelkednek.

A szakszervezetek viszont elfogadhatatlannak tartják a munkáltatók ajánlatát, mert a vállalkozások több ezer milliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években, és a versenyszférában idén nem kötöttek ötszázalékos emelésnél alacsonyabb mértékről bérmegállapodást a képviseletek a foglalkoztatókkal – írja a Magyar Nemzet. A munkavállalói oldal elfogadná az ötszázalékos emelést abban az esetben, ha a nemzetgazdasági mutatók alapján júliustól automatikusan tovább emelkednének a kötelező legkisebb keresetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik