Belföld

A román minimálbér utolérte a magyart

Csanádi Márton/24.hu
Csanádi Márton/24.hu

A maival együtt három nap van ebből az évből, de még mindig nem tudni, január 1-jétől mennyi lesz a minimálbér. A munkaadói érdekképviseletek és a szakszervezeti vezetők továbbra is gyűrik egymást, egyik fél sem látszik elmozdulni a pár hete bemondott követelésétől.

Most havi bruttó 161 ezer forint a minimálbér. A munkaadói szervezetek csupán 3 százalékkal, a kormány szerint várható infláció mértékével szeretnék növelni ezt. Esetleg egy kicsivel többel, de csak akkor, ha a kormány a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adót mérsékli.

A szakszervezetek viszont 5-6,5 százalékkal több fizetést kérnek, sőt, ha az infláció magasabb lesz a most becsült 3 százaléknál, akkor utólag korrigálnák a keresetnövelést.

A kormány eközben nem döntött, korábban azt mondták, december 30-án fognak határozni, ha addig a munkaadók és munkavállalók nem jutnak dűlőre egymással.

Eközben Romániában eldőlt, mennyi lesz jövőre a minimálbér: bruttó 171 ezer forint. Nettóban az nem sokkal fog elmaradni a mostani magyar minimálbértől. Jövőre 3,1 százalékkal növelik ott a  legkisebb béreket (a várható infláció 1,8 százalékos), így pedig a minimálbér nettója ott 103 ezer forint lesz. Ez alig kevesebb a magyarnál: 107 ezer forint a nettója a 161 ezer forintos bruttónak családi adókedvezmény nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik