Belföld

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elvárja a kormánytól, hogy ne csak a fideszes városokat támogassa

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé. Amellett, hogy diszkriminálják az ellenzéki vezetésű településeket a karácsony napján közzétett önkormányzati támogatások elosztásakor, elfogadhatatlan, hogy több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez

írja állásfoglalásában a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége.

Kapcsolódó
Miután csökkentette az iparűzési adót a kormány, milliárdos támogatást adott a fideszes városoknak karácsonyra
Egyetlen ellenzéki nagyváros sem kapott hasonló nagyságrendű segítséget.

Mint mi is megírtuk, a kormány főleg fideszes vezetésű önkormányzatoknak adott támogatást, miután minden önkormányzaton nagyot ütött a helyi iparűzési adó felének elengedése. Ellenzéki városok viszont csak elvétve kaptak pénzt, és azt is csak címkézve kapták, azaz csak bizonyos tevékenységekre költhetik el.

„Jutott stadionra, a miniszterelnöki rezidencia környékére, motorsportra, a Fidesz érdekeit szolgáló alapítvány támogatásával pedig 100 milliárd (!) forintnyi közpénzből lett magánvagyon. Az önkormányzatok támogatásában pedig a fideszes vezetésű városokkal kivételeztek. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége okkal és helyesen követel átlátható és elszámoltatható kompenzációs eljárást az önkormányzatok számára” – osztotta meg véleményét Karácsony Gergely főpolgármester is a MÖSZ közleményéhez csatlakozva.

A Gémesi György, gödöllői polgármester, MÖSZ-elnök aláírásával megjelent közleményben részletezik is, hogy mivel jár a hipa megfelezése: „Egyértelművé vált az is, hogy az iparűzési adó megfelezése a válság által sújtott vállalkozásoknak érdemi segítséget nem jelent, veszélyezteti azonban a kulcsfontosságú közszolgáltatások, egyebek közt a városi tömegközlekedés, a szemétszállítás, a köztisztaság, az óvodai-bölcsődei ellátás, a kulturális, egészségügyi és szociális támogatások biztosítását az ország számos településén.”

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere pedig szemléletes grafikonon mutatta meg, hogy mennyi kompenzáció járt a fideszes városoknak, és mennyi az ellenzékieknek.

A Fidesz-közeli önkormányzatok szép nagy karácsonyi ajándékot kaptak a kormánytól. Abból a pénzből, amit tőlünk vettek…

Posted by Soproni Tamás on Monday, December 28, 2020

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elvárja a miniszterelnöktől, hogy az önkormányzatoknak járó támogatások ügyében is tekintse laboratóriumnak Ausztriát: az osztrák kormány már 2,5 milliárd euróval támogatta a helyhatóságok járvány- és válság elleni védekezését

– követeli a MÖSZ.

Hozzátették, hogy elvárják a kormánytól, hogy „az önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások kompenzálásáról állapodjon meg a magyar településeket képviselő minden önkormányzati szövetséggel”, valamint hogy „az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatát”.

„A kompenzáció módja nem lehet más csakis átlátható és normatív, olyan, amely teljességgel mellőzi a hatalmi-politikai szempontokat és csakis az önkormányzatok működőképességét, a közszolgáltatások ellátásának biztonságát és a településeinken élő polgárok nyugodt hétköznapjait szolgálja” – zárják a közleményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik