Belföld koronavírus

Ma érkezik hozzánk és Ausztriába is az első szállítmány a koronavírus-oltóanyagból

MTI/EPA/David Odisho
MTI/EPA/David Odisho

Ma kora reggel érkezik érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra.

Az egészségügyi dolgozók beoltása december 27-én, vasárnap kezdődik meg.

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Szombaton érkezik az oltóanyag első szállítmánya Ausztriába is.

A vakcinát a belgiumi Puursban gyártják, onnan osztják szét Európa-szerte, írja az MTI.

Szombaton Ausztriába hozzávetőleg 10 ezer adag oltóanyag érkezik, amelyet a hadsereg és gyógyszeripari cégek segítségével osztanak szét. Az első szállítmányból tartományonként 975 dózis jut.

Az oltási kampány vasárnap indul a legtöbb osztrák tartományban. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonban lakó önként jelentkezők kaphatják meg a vakcinát.

Az első öt adag vakcinát – ennek megfelelően – is 80 év felettiek kapják, a Bécsi Orvostudományi Egyetemen oltják őket.

Januártól márciusig három részletben további 1 millió adag oltóanyag érkezik Ausztriába. A kormány stratégiájának megfelelően az idősek után a kórházak személyzete – kockázati besorolás szerinti sorrendben -, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik