Belföld koronavírus

Vakcina: a mellékhatás kötelező, ezzel végzünk aktív immunizálást

MTI/EPA/David Odisho
MTI/EPA/David Odisho

Ha kevesen, csak a lakosság 10-20, esetleg 30 százaléka oltatja be magát a koronavírus-vakcinával, akkor nem alakul ki megfelelő szintű védettség ahhoz, hogy leállítsa a járványt, ahhoz ugyanis 60-70 százalékos védettség, átoltottság lenne szükséges – mondta az Inforádiónak Falus András immunológus. Ezért aztán nem teljesen magánügy, hogy valaki beoltatja-e magát vagy sem.

A szakember elmondta, hogy nem kell attól tartani, hogy az oltóanyagok sebtében készültek el, ezért esetleg ne lennének megbízhatók.

Ugyanis a modern biotechnológia, a molekuláris biológia és a genetika ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül, a mostanihoz hasonló együttműködés és nyitott fejlesztés, nyilvános és számonkérhető, tudományosan vitákban megalapozott információcsere, ami március óta a világon van, soha az emberiség történetében nem volt. Az immunológus úgy véli, a mögöttünk álló tíz hónap többszöröse annak – érdemi értelemben –, mint ami például eddig történt a kanyaróval, a mumpsszal, a rózsahimlővel.

Amikor beoltanak valakit, a mellékhatás nemhogy veszélyes, hanem kötelező, ugyanis egy aktív immunizálást végzünk – mondja Falus András.

„Ha nem alakul ki egy helyi kis gyulladás, ha nem fáj a szúrás helye másnap és pirosodik meg, netán nem lesz hőemelkedés, akkor sikertelen az oltás. A sejteknek ugyanis meg kell tanítaniuk az immunrendszert emlékezni – a szónak az immunológiai értelmében – arra, hogy itt egy veszélyes kórokozóval áll szemben. Készenlétben tartva a memóriasejteket egy következő baktérium vagy vírus megjelenésére az eredményes védekezéshez” – magyarázta a szakember.

  • Az az enyhe nem kívánt mellékhatás, amikor a beoltott személynek egy kissé jobban fáj, nem bírja felemelni, hosszabb ideig tart a gyulladás, esetleg a nyirokcsomók is megduzzadnak, átlagosan 50 emberből 1-nél fordul elő.
  • Ennél súlyosabb mellékhatás, mint mondjuk átmeneti érzéketlenség az érintett területen, a magas láz, nagyjából minden 10 000-dik emberből 1-nél jelentkezik,
  • de olyan, hogy valakinek allergiás, életre is veszélyes tünete legyen, az 5 millióból 1 esetben fordul elő.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik