Belföld

Vége a huzavonának, januárban folytatódik a 3-as metró felújítása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Két rossz közül a kisebbiket választotta a főváros: a Népszava információi szerint a BKV igazgatóságának jóváhagyásával még a karácsonyi ünnepek előtt aláírják a tartalékkal együtt 9,5 milliárd forint többletkifizetést tartalmazó szerződésmódosítást a hármas metró felújításán dolgozó Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel.

A kivitelezőnek mielőbb, de legkésőbb január 11-ig fel kell vonulnia a munkaterületre, és folytatnia kell a novemberben abbahagyott munkát.

A rekonstrukció befejezésének határideje így is átcsúszik 2023 januárjára, miközben az uniós támogatás elszámolási határideje 2023 vége. Ha addigra nem sikerül befejezni, akkor sok tízmilliárd forintot bukhat az uniós támogatásból a főváros és vele együtt a magyar állam.

A Swietelsky Vasúttechnika márciusban 18 milliárdos többletköveteléssel állt elő az északi és a déli szakaszon előállt sorozatos csúszásra és extra feladatokra hivatkozva. A koronavírus járvánnyal, kormányzati elvonásokkal és a gazdasági válság hatásaival küzdő városvezetés levélben kereste meg az anyavállalatot, ám hűvös hangú visszautasítás volt a válasz – írja a Népszava.

A cég és a főváros között huzavona kezdődött, amelynek fázisait a lap cikke tartalmazza.

A hármas metró felújtásának költségeit eredetileg 120 milliárdban határozták meg, jelenleg 217,5 milliárdnál tartanak. Ebből 172 milliárd uniós támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik