Belföld koronavírus

Nem szállhatnak le Magyarországon sem a Nagy-Britanniából érkező gépek

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Az operatív törzs hétfői tájékoztatójának legfontosabb bejelentése az volt, ami már a magyar kormány Facebook-oldaláról is kiderült: szentestére, tehát december 24-éről december 25-ére virradó éjszaka felfüggesztik a kijárási tilalmat.

Kapcsolódó
Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat
A családi összejövetelek tízfős korlátjába nem számítanak bele a gyermekek.

Müller Cecília elmondta, hogy az ő értelmezésében „ez nem lazítás, hanem lehetőség”, felhívta arra a figyelmet, hogy ugyanúgy vigyázzon mindenki a kockázati csoportba tartozó rokonaira.

Ez az éjszaka ne tegyen minket szabadossá

– kérte az országos tiszti főorvos.

Müller a friss adatokról elmondta, hogy „a járvány Magyarországon egyfajta platófázisba érkezett, sőt némi csökkenés is észlelhető már napok óta”. (Legalább is az új esetek számában, ugyanis e közben négy napja több mint 180 halottat jelentenek.) Hozzátette, hogy örülni még korai, a járvány még sokáig velünk marad.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn ülésezik, és abban reménykedik, engedélyezik uniós szinten a Pfizer-BioNTech-vakcinát. Szerinte az ország már felkészült az oltások beadására: először az egészségügyi dolgozókat oltják, aztán a szociális intézményekben dolgozókat és a bentlakókat, majd a kockázati csoportokba tartozókat.

Az első körben ötezer adag oltóanyag érkezik, ami Müller Cecília megfogalmazásában jelképes mennyiség. Három hét múlva még egyszer ennyi, mert másodszor is oltani kell mindenkit, hogy kialakuljon a védettség.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a Nagy-Britanniából érkező repülőgépek nem szállhatnak le Magyarországon sem, miután a szigetországban megjelent a koronavírus új mutációja.

Müller Cecília hozzátette, hogy Magyarországon még nem találtak senkit, akit ez a mutáció fertőzött volna meg, és helyesnek nevezte, hogy igyekszik a kormány megakadályozni a behurcolását.

Azt is elmondta, hogy a tudják, hogy a koronavírus folyamatosan alakul, és remélik, hogy az oltóanyagok hatékonyak maradnak ettől. Az új mutációról azt is elmondta, hogy nem okoz súlyosabb betegséget, mint a koronavírus általában, azonban nagyobb a fertőzőképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik