Belföld

MSZP: Más inflációval számolt a kormány a nyugdíjaknál és az autópályadíjaknál

Miért számolnak magasabb inflációval az állampolgárok számára terhet jelentő díjszabás és alacsonyabb inflációval a nyugdíjemelés esetében?

A kérdést Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője tette fel a pénzügyminiszternek, az innovációs miniszternek, valamint a jegybank elnökének. Az ellenzéki politikus a parlamenti, írásbeli választ igénylő kérdésében azt írta, hogy két – majdnem egyidőben kiadott – kormányzati rendelet egymástól jelentősen eltérő inflációval számolt.

A nyugellátások 2021. január havi emeléséről szóló kormányrendelet szerint, amit december 2-án hirdettek ki a Magyar Közlöny hasábjain, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 3 százalékkal emelkednek január elsejétől. Az emelésről szóló híradások külön kiemelték, hogy az emelés az inflációval megegyező mértékű. Az autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló ITM rendelet, amely a KSH adataira hivatkozott, viszont 3,9 százalékos inflációkövető emelést írt elő az autópályadíjak esetében. Az áremelés szintén január 1-jétől lép majd életbe.

Tóth szerint, amikor a családoknak kell kifizetni az autópályadíjat egy állami társaságnak, akkor 30 százalékkal magasabb mértékű inflációt mér a kormány, ezért azt is megkérdezte Varga Mihályéktól, hogy szerintük valójában mekkora volt az infláció 2020-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik